Δερματοπάθειες σε παιδιά – εφήβους

Θεραπεία Δερματοπάθειας σε παιδιά – εφήβους

Οι δερματοπάθειες εμφανίζονται σε παιδιά προ-σχολικής και σχολικής ηλικίας και οφείλονται σε μικρόβια, μύκητες, ιούς, αλλά και παράσιτα.

Ενδεικτικά, κάποιες από τι δερματοπάθειες που εντοπίζονται συχνά στα παιδιά είναι:

Ατοπική δερματίτιδα: μπορεί να προσβάλλει από βρέφη μέχρι παιδιά έως 12 ετών και προκαλεί ξηροδερμία, δέρμα με φολίδες και έντονη φαγούρα.

Μυρμηγκιές: προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και παρουσιάζεται με καλοήθη εξογκώματα που δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα αλλά μεταδίδονται με ταχείς ρυθμούς.

Φθειρίαση τριχωτού της κεφαλής: γνωστή κοινώς ως μόλυνση από ψείρες. Πρόκειται για μια από τις πιο συνηθισμένες δερματοπάθειες σε παιδιά. Προκαλεί έντονο κνησμό και μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα.

Μολυσματικό κηρίο: είναι μια μεταδοτική λοίμωξη της επιδερμίδας που εντοπίζεται συχνότερα στην παιδική ηλικία και οφείλεται κυρίως στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (S.aureus) και στο β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α που εισέρχονται στο δέρμα μετά από μικροτραυματισμούς.

Φυσικά, η λίστα δεν είναι εξαντλητική αφού υπάρχουν πολλές ακόμη δερματοπάθειες που εμφανίζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία, όπως  η κνίδωση, η προεφηβική ακμή κ.α.

Ανάλογα με το είδος και την έκταση της εκάστοτε δερματοπάθειας, η δερματολόγος Ειρήνη Χαραλαμπίδου συστήνει την κατάλληλη θεραπευτική λύση για την άμεση αντιμετώπιση και ανακούφιση του ασθενούς.