Καρκίνος Δέρματος

Θεραπεία Καρκίνου Δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται στα κύτταρα της επιδερμίδας και διακρίνεται σε τρεις βασικούς τύπους:

  • βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
  • ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
  • μελάνωμα

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί τη συνηθέστερη και λιγότερη απειλητική μορφή. Είναι πιθανό να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και κυρίως στις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία. Έχει τη μορφή ουλής ή ελιάς, ενώ συχνά εμφανίζεται ως ένα οζίδιο ή ως ένα κομμάτι ξηρού δέρματος που αιμορραγεί χωρίς να επουλώνεται. Συνήθως δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται εξίσου συχνά και είναι σχετικά ακίνδυνο αφού αν ανιχνευθεί εγκαίρως μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως. Παρατηρείται επίσης στις περιοχές του σώματος που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ως μια τραχιά, κοκκινωπή δερματική βλάβη.

Τέλος, το μελάνωμα είναι η πιο σπάνια αλλά και η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος αφού αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως για να θεραπευτεί μπορεί να κάνει μεταστάσεις και σε άλλα όργανα. Σχετίζεται άμεσα με τους σπίλους (ελιές) καθώς μια φαινομενικά ακίνδυνη ελιά στο δέρμα έχει πιθανότητες να εξελιχθεί σε μελάνωμα.

Η σωστή και έγκαιρη πρόληψη είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία κατά του καρκίνου του δέρματος. Η δερματολόγος Ειρήνη Χαραλαμπίδου συνιστά τακτική αυτοεξέταση και επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό για ψηφιακή απεικόνιση των σπίλων (δερματοσκόπηση, χαρτογράφηση σπίλων).