Υπερμελάχρωση

Θεραπεία Υπερμελάχρωσης

Η υπερμελάγχρωση αφορά την υπερβολική συσσώρευση μελανίνης στο δέρμα. Η μελανίνη είναι η ουσία που ευθύνεται για την υπέρχρωση του δέρματος. Όταν λοιπόν αυξάνονται ραγδαία τα επίπεδά της, εμφανίζονται σκούρες κηλίδες, υπερχρωματισμός και χρωματική ανομοιομορφία στην επιδερμίδα.

Η βασικότερη αιτία που οδηγεί στην εκδήλωση υπερμελάγχρωσης είναι η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή της είναι τα γονίδια, η ηλικία, αλλά και οι ορμονικές αλλαγές του οργανισμού.

Η υπερμελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή μελάσματος ή κηλίδων από τον ήλιο που ονομάζονται αλλιώς και κηλίδες γήρανσης. Οι περιοχές που παρατηρείται συχνότερα είναι αυτές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, δηλαδή το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια.

Η αντιμετώπιση της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συχνά χρειάζεται συνδυαστική εφαρμογή ειδικών αγωγών όπως peelings, μικροδερμοαπόξεση και laser. Η δερματολόγος Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξετάζει τον εκάστοτε ασθενή και ανάλογα με την κλινική εικόνα της υπερμελάγχρωσης προτείνει την αντίστοιχη θεραπευτική προσέγγιση.