ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τί είναι;

Τα κονδυλώματα είναι η πιο συνήθης σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια και οφείλεται στους ιούς HPV. Eπηρεάζουν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, ωστόσο οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ευάλωτες. Εντοπίζονται σε δέρμα, βλεννογόνους , γεννητική χώρα και πρωκτό και μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής με έναν μολυσμένο σύντροφο. Οι τύποι που ευθύνονται συνηθέστερα για τα γεννητικά κονδυλώματα είναι ο HPV6 και ο HPV11, οι οποίοι είναι χαμηλού κινδύνου και δεν ευθύνονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για πρωκτικούς καρκίνους.

 

Συμπτώματα:

Τα κονδυλώματα μπορύν να παρουσιαστούν μέσα στους 3 μήνες από την σεξουαλική επαφή και εμφανίζονται συνήθως σαν μικρά ψηλαφητά ογκίδια που μοιάζουν με κουνουπίδι, έχουν ροζ ή λευκό χρώμα, και είναι πιο μαλακά από τους συνηθισμένους σπίλους του δέρματος. Πολλές φορές ο ασθενής δεν μπορεί να τα δει με γυμνό μάτι, αλλά τα αντιλαμβανεται με την αφή. Στις γυναικες συνήθως δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα, ενώ πιο σπάνια αναφέρεται κνησμός. Σε προχωρημένο στάδιο ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία καθώς τα ογκίδια μεγαλώνουν και αιμορραγούν. Όσον αφορά τους άνδρες, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και φαγούρα του πέους, του όσχεου και της πρωκτικής χώρας.

Τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας, αλλά δεν μπορούν να τον αποκλείσουν 100%.

 

Παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής, σχεδόν το ήμισυ των σεξουαλικά ενεργών ατόμων είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη γεννητικών κονδυλωμάτων κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι μεταδοτικά, υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι παράγοντες που θέτουν ένα άτομο σε κίνδυνο ανάπτυξης κονδυλωμάτων:

  • Σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με περισσότερους από έναν συντρόφους αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HPV που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
  • Εάν ο ασθενής έχει ήδη κάποια άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια τότε ο κίνδυνος να πάρει τον ιό των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι υψηλότερος.
  • Η άγνοια του σεξουαλικού ιστορικού του συντρόφου αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, καθώς δεν είναι πάντοτε ορατά σε γυμνό μάτι.
  • Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες του ατόμου να αναπτύξει τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων καθώς οι νέοι είναι πιο πιθανό να έχουν πολλαπλούς συντρόφους σε σύγκριση με τους ενήλικες.
  • Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα , με ιδιαίτερα αυξημένο άγχος ή με άλλες λοιμώξεις από ιούς (όπως HIV ή έρπητα) έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

 

Θεραπεία

Η μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων συνήθως εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και συγκεκριμένα από το μέγεθος, τον όγκο και την υφή των κονδυλωμάτων.

Στο ιατρείο μας πέραν της συντηρητικής αγωγής (κρέμες),  χρησιμοποιούμε την κρυοθεραπεία (κρυοπηξία), και το λέιζερ (laser).

Η κρυοθεραπεία (κρυοπηξία) αποτελεί παλιά μέθοδο με την οποία γίνεται καταστροφή των βλαβών μέσω ψύξης,  με την χρησιμοποίηση υγρού αζώτου. Η μέθοδος προκαλεί τη διάσπαση των εξωτερικών μεμβρανών του βλεννογόνου, καταστρέφοντας τα κύτταρα της ανάπτυξης του ιού.

Το Laser CO2 αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο αφαίρεσης των κονδυλωμάτων καθώς επιτρέπει την άμεση και πλήρη εξάλειψη όλων των υπαρχόντων βλαβών σε μία και μόνο συνεδρία. Συνδυάζεται με χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας,ενώ εχει πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας, χωρίς πόνο και χωρίς να αφήνει ουλές.

 

One reply on “ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αφήστε σχόλιο