Χαρτογράφηση σπίλων: Ποια είναι η διαδικασία;

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και προσφέρει τη δυνατότητα στενής παρακολούθησης των σπίλων, δηλαδή των ελιών που εμφανίζει κανείς στο σώμα του.
Τι είναι όμως η χαρτογράφηση σπίλων και πώς μπορεί να βοηθήσει;
Πρόκειται για μια εξέταση κατά την οποία γίνεται ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση των σπίλων του σώματος. Η καταγραφή εστιάζει κυρίως στο μέγεθος, τη θέση και το σχήμα των σπίλων που εντοπίζονται στο σώμα. Είναι η μόνη εξέταση που επιτρέπει τη συγκέντρωση και σύγκριση δεδομένων σχετικά με τις ελιές στο σώμα και η οποία συμβάλλει στο να αποφασίσει ο γιατρός με τον ασθενή αν κάποιες ελιές θα πρέπει να αφαιρεθούν προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του δέματος και πιο συγκεκριμένα μελανώματος. Είναι μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία, η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από τον αριθμό των σπίλων που υπάρχουν.
Πώς πραγματοποιείται η χαρτογράφηση σπίλων;
Η χαρτογράφηση γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο διενεργείται φωτογράφηση κάθε περιοχής του σώματος προκειμένου να καταγραφεί η θέση των σπίλων. Στη συνέχεια, στο δεύτερο στάδιο, γίνεται φωτογράφηση της δερματοσκοπικής εικόνας όλων των σπίλων (κατά βάση των άτυπων, δηλαδή αυτών που παρουσιάζουν ασυμμετρίες σε χρώμα και σχήμα) με κάμερα υψηλής ανάλυσης.
Η όλη διαδικασία γίνεται με ένα μηχάνημα χαρτογράφησης, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή δηλαδή που διαθέτει ειδικό λογισμικό απεικόνισης και ειδική κάμερα. Το λογισμικό επιτρέπει την αποθήκευση των θέσεων των σπίλων στο σώμα και δημιουργεί μια βάση δεδομένων που επιτρέπει σε επόμενη εξέταση να δούμε αν εμφανίστηκαν νέες ελιές ή αν οι υπάρχουσες έχουν αλλάξει σχήμα, μέγεθος και χρώμα.
Στο ιατρείο της Ειρήνης Χαραλαμπίδου διενεργείται χαρτογράφηση σπίλων με την προηγμένη μέθοδο ECOSCAN σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον που εγγυάται ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Κλείσε τώρα το ραντεβού σου με τη γιατρό προκειμένου να ενημερωθείς για τα οφέλη της χαρτογράφησης σπίλων και να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία.

Αφήστε σχόλιο