Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις κατά την εφαρμογή αντηλιακού

Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα ενάντια στη φωτογήρανση, τα ηλιακά εγκαύματα αλλά και τον καρκίνο του δέρματος, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα βήματα του skincare. Το εφαρμόζεις όμως σωστά;

Δυστυχώς συχνά μπορεί να πέσεις σε μικρά αλλά δαπανηρά λάθη όταν φοράς αντηλιακό, με αποτέλεσμα να μειώνεις δραστικά την αποτελεσματικότητά του. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα λάθη;

  1. Δεν φοράς αντηλιακό για να μαυρίσεις

Το χρυσαφένιο μαύρισμα είναι μεγάλο πειρασμός, αλλά δεν χρειάζεται να παραλείπεις τη σωστή αντηλιακή προστασία στο βωμό του. Το αντηλιακό δεν εμποδίζει το μαύρισμα, απλώς προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Στην αρχή του καλοκαιριού μάλιστα, η εφαρμογή του είναι επιτακτική, αφού όσο πιο ανοιχτόχρωμο το δέρμα, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη προστασίας.

  1. Δεν εφαρμόζεις εγκαίρως το αντηλιακό σου

Για να δράσει το αντηλιακό χρειάζεται τουλάχιστον 15-30 λεπτά, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να το φοράς πριν καν βγεις από το σπίτι σου.

  1. Δεν το ανανεώνεις συχνά

Για να σε προστατεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το αντηλιακό χρειάζεται ανανέωση κάθε 2 ώρες περίπου. Ειδικά αν στο μεσοδιάστημα έχεις κολυμπήσει ή ιδρώσει, τότε η ανανέωση πρέπει να είναι άμεση ακόμα και πριν περάσει το δίωρο.

  1. Παραλείπεις να φοράς αντηλιακό όταν βρίσκεσαι σε σκιά ή έχει συννεφιά

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις είναι να μη φορέσεις αντηλιακό όταν κάθεσαι σε σκιερό σημείο ή έχει συννεφιά, αφού ακόμα και τότε ο κίνδυνος εγκαύματος εξακολουθεί να υπάρχει.

  1. Δεν καλύπτεις όλα τα σημεία του σώματός σου με αντηλιακό

Πέρα από το πρόσωπο και τα βασικά σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, μην ξεχνάς τον αυχένα, τις παλάμες, τα πέλματα και αντίστοιχα μέρη που ενδέχεται να καούν κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας.

  1. Χρησιμοποιείς παλιά αντηλιακά

Πριν χρησιμοποιήσεις το περσινό αντηλιακό που σου έχει περισσέψει, βεβαιώσου ότι δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του και ότι η σύστασή του δεν έχει αλλοιωθεί από την έκθεση στον ήλιο.

Πέρα από τα παραπάνω λάθη που καλό θα ήταν να αποφύγεις, φρόντισε να βρεις το αντηλιακό που σου ταιριάζει, ανάλογα με την επιδερμίδα σου και τις ανάγκες της. Επίλεξε αδιάβροχα αντηλιακά που καλύπτουν και στους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας, UVA και UVB, και έχουν δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30.

Επικοινώνησε με τη δερματολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σωστή επιλογή και εφαρμογή του αντηλιακού για ένα ασφαλές καλοκαίρι κάτω από τον ήλιο!

 

Αφήστε σχόλιο