ΨΩΡΙΑΣΗ: ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τι είναι η ψωρίαση;

Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, με ανοσολογικό υπόστρωμα που προσβάλλει το 1-3 % του πληθυσμού. Οφείλεται στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας  έως και 10 φορές περισσότερο από το κανονικό. Προσβάλλονται εξίσου άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 35 ετών. Στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών, αλλά γενικά η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Υπάρχουν πολλές μορφές ψωρίασης. Η πιο συνηθισμένη είναι η κατά πλάκας ψωρίαση (κοινή ψωρίαση), η οποία εμφανίζεται στο 80% περίπου όλων των ασθενών με ψωρίαση. Άλλες μορφές ψωρίασης είναι: η σταγονοειδής, η ερυθροδερμική και η φλυκταινώδης. Είναι μία ασθένεια μη μεταδοτική και εμφανίζεται συνήθως στα γόνατα, τους αγκώνες και στο τριχωτό της κεφαλής καθώς και στις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών.

 

Αιτίες που προκαλούν την ψωρίαση

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν οτι η βασική αιτία της ψωρίασης είναι κάποια διαταραχή στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το οικογενειακό ιστορικό θεωρείται επίσης από τους σημαντικότερους παράγοντες. Αλλοι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης είναι:

Στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις

Τραυματισμός στο δέρμα, όπως κόψιμο, δάγκωμα ή σοβαρό ηλιακό έγκαυμα

Σωματικό ή Ψυχολογικό Στρες.

Αλκοόλ και κάπνισμα: συγκεκριμένα το κάπνισμα όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο ψωρίασης, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την έκβαση της νόσου.

Φάρμακα: – Λίθιο, αντιυπερτασικά απότομη διακοπή στεροειδών.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ψωρίασης διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τον τύπο της ψωρίασης.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι, ερυθρές πλάκες με λευκό λέπι,  κνησμός, βλάβες στα νύχια.

Χαρακτηριστικό της ασθένειας αποτελει το ότι τα συμπτώματα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις.

 

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της ψωρίασης επιβαλλεται γιατί βελτιώνει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Οι θεραπείες είναι τοπικές (κρέμες, λοσιόν) ή συστηματικές (από το στόμα, ενέσιμες) με πολύ καλά αποτελέσματα. Η πιο καλή αντιμετώπιση ωστόσο προϋποθέτει συνεχή και καλή σχέση με τον δερματολόγο.

 

 

 

 

 

Αφήστε σχόλιο