Ψωρίαση: Μην αμελείς τον τακτικό έλεγχο

Η ψωριίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος σου, καθώς στη χώρα εκτιμάται ότι πάσχουν 250.000 άνθρωποι.

Οι δυσάρεστες επιπτώσεις στη ζωή, την καθημερινότητα και την ψυχολογία σου υπάρχουν, αλλά είναι αντιμετωπίσιμες χάρη στις υπάρχουσες θεραπείες. Το πιο σημαντικό για ένα ασθενή με ψωρίαση είναι να μην αμελεί τον τακτικό έλεγχο, περίπου κάθε τρεις μήνες. Ειδικά την περίοδο του lockdown που αποφεύγουμε τις κοινωνικές συναναστροφές, θεωρείται επιτακτική ανάγκη να επισκέπτεσαι τον θεράποντα δερματολόγο σου. Οι δύσκολες συνθήκες εγκλεισμού μπορεί να προκαλέσουν την κακή ψυχλογία των ασθενών, γεγονός που επιδεινώνει το νόσημα.

Η ψωρίαση είναι μια σύνθετη ασθένεια που σχετίζεται με γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ανοσολογικούς παράγοντες, ενώ οι ασθενείς εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη δερματολογική ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται η συναισθηματική κατάσταση των ασθενών και η καθημερινότητά τους στην δουλειά, η παραγωγικότητα, οι συντροφικές και κοινωνικές τους σχέσεις.

Παρόλο αυτά, η θεραπεία έχει προχωρήσει σημαντικά και η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει τα περιστατικά με αποτελεσματικότητα αναπτύσοντας βιολογικές θεραπείες και φαρμακευτικές αγωγές καταστολής της νόσου.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την ψωρίαση

  • Δεν είναι μεταδοτική.
  • Οι βλάβες της νόσου δεν εξελίσσονται σε καρκίνο ή άλλη ασθένεια.
  • Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται ειδική δίαιτα με θετική επίδραση στη νόσο.
  • Η κακή ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς επηρεάζει τη νόσο.
  • Η ψωρίαση δεν επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα, τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, αλλά χρειάζεται προσοχή κατά τη χρήση φαρμάκων.
  • Καλό είναι να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του δέρματος.
  • Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι δυνατόν να επιβαρύνουν τη νόσο.
  • Η νόσος πλέον μπορεί να ελεγχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση της ακεραιότητας του δέρματος και η μείωση υποτροπών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του δερματολόγου ιατρού που θα σας παρακολουθήσει. Μεταξύ άλλων, θα σας συμβουλεύσουμε για την ενυδάτωση του δέρματος και την καθημερινή του φροντίδα, που θα βοηθήσει να το διατηρήσετε υγιές.

Αφήστε σχόλιο