10 βήματα για να ελέγξετε την ατοπική δερματίτιδα στο παιδί σας

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) είναι μια αλλεργική αντίδραση του δέρματος. Ένα ή περισσότερα κόκκινα εξανθήματα εμφανίζονται στο πρόσωπο, στα χέρια, στους αγκώνες ή στο τριχωτό της κεφαλής. Η αλλαγή στην εικόνα του παιδιού συνοδεύεται από φαγούρα. Είναι απαραίτητη η φροντίδα του δέρματος από την εμφάνιση των πρώτων κιόλας εξανθημάτων.
1ο ΒΗΜΑ

Επιλέξετε μαλακά βαμβακερά υφάσματα αντί για μάλλινα ή σκληρά. Προσέξτε, επίσης, τις ραφές των ρούχων, να μην έρχονται σε επαφή με τα σημεία που απαιτούν φροντίδα.

2ο ΒΗΜΑ

Φροντίστε το επίπεδο υγρασίας μέσα στο σπίτι όπως και την θερμοκρασία του. Δεν εξυπηρετεί το ξηρό κλήμα ούτε η ζέστη. Αδιαμφισβήτητα, ο ιδρώτας στο δέρμα του παιδιού είναι εξαιρετικά ενοχλητικός.

3ο ΒΗΜΑ

Επιλέξτε οικολογικά απορρυπαντικά, τόσο για το πλύσιμο των ρούχων όσο και για το σπίτι συνολικά.

4ο ΒΗΜΑ

Μετά το μπάνιο είναι η καλύτερη στιγμή για να ενυδατώσετε το δέρμα του παιδιού σας. Είναι σημαντικό να αιχμαλωτίζεται η υγρασία. Προσοχή όμως, περιορίστε το χρόνο του μπάνιου σε 5 με 10 λεπτά, όπως επίσης φροντίστε τη θερμοκρασία του νερού. Επίσης, πρέπει να αποφύγετε αφρόλουτρα και σκληρά σφουγγάρια. Μόνο χλιαρό νερό, μαλακές κινήσεις και ένα υποαλλεργικό σαπούνι. Με την ολοκλήρωση του μπάνιου, σκουπίστε ταμποναριστά. Στη συνέχεια, εφαρμόστε τη θεραπεία.

5ο ΒΗΜΑ

Αν η ατοπική δερματίτιδα έχει εμφανιστεί σε καλοκαιρινούς μήνες τότε το κολύμπι στη θάλασσα είναι ευεργετικό. Για την περίπτωση που υπάρχει ενόχληση όταν στεγνώσει το θαλασσινό νερό πάνω στο δέρμα του παιδιού καλά είναι να ξεπλυθεί με γλυκό νερό.

6ο ΒΗΜΑ

Γενικότερα, η εφαρμογή δροσερής κομπρέσας στην ερεθισμένη περιοχή είναι πολύ ανακουφιστική για τη φαγούρα και βοηθητική για τη θεραπεία.

7ο ΒΗΜΑ

Αυξήστε την ποσότητα πόσιμου νερού. Είναι αλήθεια ότι συντελεί θετικά σε κάθε θεραπεία.

8ο ΒΗΜΑ

Προσέξτε τα νύχια του παιδιού σας. Καλά είναι να είναι κομμένα κοντά έτσι ώστε όταν θα ξυθεί να βλάψει όσον το δυνατόν λιγότερο το δέρμα του.

9ο ΒΗΜΑ

Αν εμφανιστεί το έκζεμα κατά την περίοδο που το παιδί σας συμμετέχει σε αθλητικούς ή οποιουδήποτε τύπου διαγωνισμούς, σταθείτε δίπλα του. Αν του αναγνωρίσετε το στρες του θα το βοηθήσει ιδιαιτέρως.

10ο ΒΗΜΑ

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να δώσετε σημασία σε εξωτερικές δραστηριότατες, στο παιχνίδι και στην ανάλαφρη διάθεση.

Με την φροντίδα που θα παρέχεται και την σωστή καθοδήγηση, όλη η οικογένεια δεν θα αργήσει να χαρεί ξανά την ηρεμία και την υγεία.

Κάθε κλινική περίπτωση είναι διαφορετική, μην αμελείτε τα σημάδια εκζέματος στο σώμα του παιδιού σας, ακόμη κι αν δεν υπάρχει ιατρικό ιστορικό ατοπικής δερματίδας. Επισκεφθείτε άμεσα τον δερματολόγο σας και συμβουλευτείτε τον!

Αφήστε σχόλιο