ΑΚΜΗ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ

Πιστεύετε ότι γνωρίζετε ήδη όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ακμή; Τα παρακάτω μπορεί να σας προκαλέσουν έκπληξη καθώς καταρρίπτουν ίσως κάποια από αυτά που έχετε ακούσει κατά καιρούς για τη δερματική αυτή πάθηση.


# 1. Η ακμή αφορά μόνο τους εφήβους.
Δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, σε δείγμα 1.000 γυναικών, διαπιστώθηκε οτι το 50% ηλικίας 20-29 ετών, το 35% ηλικίας 30 -39 ετών και το 26% ηλικίας 40 – 49 ετών, ανέφεραν ότι είχαν ακμή. Μπορεί στους ενήλικες να αλλάζει κάποιες φορές η μορφή της ακμής αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε μία χρόνια δερματική πάθηση. Σε κάποιους ενήλικες μάλιστα πρωτοεμφανίζεται στην 3η ή 4η δεκαετία της ζωής του. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η ακμή μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της βρεφικής ή/και παιδικής ηλικίας.

# 2. Όσο πιο πολύ πλένετε το πρόσωπό σας, τόσο λιγότερη ακμή θα έχετε.
Φαντάζεστε η ακμή να έφευγε στο τέλος της ημέρας μαζί με τα υπολείμματα του μακιγιάζ? Πολύ καλό για να είναι αληθινό! Παρόλο που το πλύσιμο του προσώπου σας βοηθά στην απομάκρυνση των ρύπων και της λιπαρότητας, όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, στο τέλος θα οδηγήσει σε αφυδάτωση της επιδερμίδας. Το δέρμα τότε θα προσπαθήσει να «αναπληρώσει» τα φυσικά λιπίδια, προκαλώντας περισσότερη λιπαρότητα, φράζοντας τους πόρους και προκαλώντας περισσότερα σπυράκια. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται το έντονο τρίψιμο ή το υπερβολικό peeling, γιατί μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Φροντίστε λοιπόν να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ήπιο σαπούνι και χλιαρό νερό κάνοντας κυκλικές κινήσεις και να το σκουπίζετε πάντα απαλά με καθαρή πετσέτα.

# 3. Ο ήλιος κάνει καλό στην ακμή.
Πρόκειται για μύθο. Αν και το μαύρισμα μπορεί προσωρινά να καλύψει την ακμή, ο ήλιος μπορεί να κάνει το δέρμα ξηρό και ερεθισμένο, με αποτέλεσμα στο τέλος να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, δλδ να επιδεινώσει την ακμή. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ έκθεσης στον ήλιο και πρόληψης ακμής, κι επιπλέον οι ακτίνες του ήλιου ως γνωστόν μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Δε σημαίνει βέβαια ότι αν έχετε ακμή θα πρέπει να κρύβεστε από τον ήλιο, φοράτε απλά πάντα αντηλιακή κρέμα με τουλάχιστον 15 δείκτη προστασίας.

#4. Η σοκολάτα προκαλεί ακμή
Σε αυτό το σημείο οι λάτρεις της σοκολάτας θα χαρούν πολύ να μάθουν ότι δεν συνδέεται επιστημονικά η κατανάλωση της σοκολάτας με τη δημιουργία ακμής. Ούτε τα λιπαρά γεύματα Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν την ακμή, λόγω της παρουσίας ορμονών και βακτηρίων στο γάλα, καθώς και οι υδατάνθρακες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο η συσχέτιση μεταξύ της διατροφής γενικότερα και της ακμής. Κατά γενική ομολογία βέβαια, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή βελτιώνει την όψη του δέρματος

# 5: Αποφεύγετε το μακιγιάζ
Είναι αλήθεια ότι μερικά προϊόντα μπορεί να φράξουν τους πόρους και τελικά να προκαλέσουν σπυράκια, αλλά το σωστό μακιγιάζ με κατάλληλα προϊόντα μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει την ακμή. Εφόσον επιλέγετε φυσικά, μη φαγεσωρογόνα καλλυντικά καθώς και πούδρες σε σκόνη με συστατικά όπως πυρίτιο, διοξείδιο τιτανίου και οξείδιο ψευδαργύρου μπορούν να απορροφήσουν το σμήγμα που παράγει το δέρμα. Δώστε προσοχή λοιπόν στις ετικέτες των προϊόντων.

#6. Η ακμή δεν θεραπεύεται.
Πρόκειται ασφαλώς για μύθο. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ακμής. Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός για να σας προτείνει την κατάλληλη για τη δική σας περίπτωση. Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από το στόμα, υπάρχου πλέον εξελιγμένες θεραπείες όπως η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους. Πρόκειται για ένα μηχανικό peeling το οποίο απομακρύνει με ασφάλεια ρύπους, σμήγμα και νεκρά κύτταρα. Επίσης εξαιρετικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται και με τα χημικά peelings γλυκολικού ή σαλικυλικού οξέος. Για τις αντιαισθητικές ουλές που μπορεί να αφήσει η ακμή, συστήνεται το Laser CO2 με FRACTIONAL Scaner. Το δέρμα από τις επόμενες κιόλας μέρες φαίνεται πιο λαμπερό και υγιές, καθώς οι βαθύτερες στιβάδες του δέρματος συνεχίζουν την επούλωση με την ενεργοποίηση των ινοβλαστών και την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Τέλος, μην ξεχνάτε το βασικότερο: Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα σπυράκια και μην τα σπάτε!

Αφήστε σχόλιο