Δερματικές παθήσεις: Κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουμε!

Την ώρα που αφήνουμε σιγά σιγά την καλοκαιρινή περίοδο πίσω μας, ποικίλες δερματικές παθήσεις ολοένα και περισσότερο κάνουν την εμφάνιση τους. Τι κινδύνους όμως μπορεί πραγματικά να κρύβει μια φαινομενικά παροδική και «αθώα» φλεγμονή στο δέρμα μας; Τις περισσότερες φορές, οι δερματικές παθήσεις, όπως η φαγούρα και τα σπυράκια, αποτελούν ένδειξη ότι απλώς κάτι πρέπει να αλλάξει στην φροντίδα του δέρματος σας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου οι δερματικές παθήσεις μπορεί να συνδέονται και με άλλα σημαντικότερα προβλήματα υγείας, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επίσκεψη στον ειδικό για την άμεση αξιολόγηση.

 

Έκζεμα

Το έκζεμα είναι μια χρόνια και αλλεργική  δερματοπάθεια που προκαλεί ξηροδερμία, κνησμό και εξανθήματα. Συνήθως εμφανίζεται στο πίσω μέρος των γονάτων, στο εσωτερικό των αγκώνων, στον κορμό, στο πρόσωπο και στα χέρια.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Nutrition and Metabolism έδειξε ότι τα άτομα με έκζεμα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν άσθμα, αλλεργικού τύπου ρινίτιδα, τροφικές  δυσανεξίες καθώς και διαταραχές ύπνου.

 

Ψωρίαση

H ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματοπάθεια κατά την οποία τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και σχηματίζουν ερυθηματολεπιδώδεις πλάκες  στην επιδερμίδα. Εμφανίζεται κυρίως στα γόνατα και τους αγκώνες, τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής, ενώ το αίτιο που την προκαλεί  παραμένει, προς το παρόν, άγνωστο. Η ψωρίαση μπορεί να εξελιχθεί σε ψωριασική αρθρίτιδα.
Ο πόνος και ο κνησμός μπορεί να παρεμποδίσουν καθημερινές λειτουργίες, όπως το περπάτημα και τον ύπνο, ενώ στις πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί να  συνυπάρχει  με  υπέρταση, καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη.

 

Δερματίτιδα εκ στάσεως

Πρόκειται για αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, στις κνήμε,ς στα κάτω άκρα και στους αστραγάλους. Προκαλείται από κιρσούς ή κάποιο άλλο κυκλοφορικό πρόβλημα, που προκαλεί οίδημα και εμποδίζει τη ροή του αίματος στο δέρμα. Η δερματίτιδα μπορεί να είναι σύμπτωμα διαβήτη και των επιπτώσεων που φέρνει αυτός στο κυκλοφορικό σύστημα.
Συστήνεται οι ασθενείς με ανεξήγητη φαγούρα ή προβλήματα στο δέρμα που δεν υποχωρεί να υποβάλλονται σε εξέταση για διαβήτη.

 

 

Το δέρμα μας καθότι είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος,  μπορεί να μας πει πολλά σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, οπότε οφείλουμε να του δίνουμε την αρμόζουσα προσοχή.

Σύμμαχος μας στον αγώνα προστασίας του οργανισμού αποτελεί η πρόληψη και η συχνή ενημέρωση.

Μένεις ενεργός, παραμένεις υγιής!

Αφήστε σχόλιο