ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ “ΚΡΥΒΕΙ” ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και όλοι λίγο ή πολύ προγραμματίζουμε συνεχείς εξορμήσεις για να απολαύσουμε τη φύση, τον ήλιο και τη θάλασσα και να γεμίσουμε τις “μπαταρίες” μας για τους χειμερινούς μήνες!

Κατά την περίοδο αυτή ωστόσο, εκθέτουμε το δέρμα μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή και οφείλουμε να το προστατεύσουμε από όλους του εξωτερικούς κινδύνους και να το διατηρήσουμε λαμπερό και υγιές. Παρακάτω θα δούμε τους…συνήθεις ύποπτους του καλοκαιριού και πώς μπορούμε να τους αποφύγουμε.

Προστασία από τον ήλιο

Ο νούμερο 1 κίνδυνος είναι ο ήλιος ο οποίος αν και πηγή ζωής, όταν υπερεκτιθόμαστε σε αυτόν, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην επιδερμίδα μας, όπως εγκαύματα, πρόωρη γήρανση, ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Οι παρακάτω συμβουλές, απoτελούν οδηγό «επιβίωσης» από τον ήλιο:

  • Προστατέψτε το δέρμα με ρούχα, όπως καπέλο, μπλουζάκι και γυαλιά ηλίου.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., ενώ καλο είναι να κάθεστε μόνο κάτω από τη σκιά.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό “υψηλής προστασίας” , τουλάχιστον SPF 30, που έχει και υψηλή προστασία UVA. Φορέστε το τουλάχιστον 20-30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο και ανανεώνετέ το συχνά.
  • Κρατήστε τα μωρά και τα μικρά παιδιά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
  • Η βρετανική ένωση δερματολόγων συνιστά να ενημερώσετε τον γιατρό σας σχετικά με τυχόν αλλαγές σε ένα σπυράκι ή μία ελιά.

 

Καλοκαίρι και ακμή

Το καλοκαίρι ιδρώνουμε πολύ περισσότερο και όταν ο ιδρώτας αναμιγνύεται με βακτήρια και έλαια στο δέρμα, μπορεί να φράξει τους πόρους μας. Εάν έχετε δέρμα επιρρεπές σε ακμή, είναι πιθανό να έχετε έξαρση κατά τους θερινούς μήνες. Τί μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε;

  • Σκουπίζετε πάντα τον ιδρώτα σας με καθαρή πετσέτα .
  • Καθαρίζετε το πρόσωπό σας πάνω από δύο φορές την ημερα και μετά από εφίδρωση. Ο ιδρώτας, ειδικά όταν φοράτε καπέλο ή κράνος, μπορεί να κάνει την ακμή χειρότερη, οπότε πλύνετε το δέρμα σας όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την εφίδρωση.
  • Πλένετε πάντα τα ιδρωμένα ρούχα, καπέλα και πετσέτες πριν τα ξαναχρησιμοποιήσετε.
  • Χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα με βάση το νερό που περιγράφονται ως “non-comedogenic”, που είναι δηλαδή ενάντια στη δημιουργία μαύρων στιγμάτων και δεν μπλοκάρουν τους πόρους στο δέρμα σας.

Προσοχή στις μυκητιάσεις!

Τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα και στην πισίνα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς η υγρασία ευνοεί τον τοπικό πολλαπλασιασμό μικροβίων, τα οποία μπορούν να  προκαλέσουν λοιμώξεις. Συμπτώματα όπως, τσούξιμο, υγρά, φαγούρα ή και πόνο στα γεννητικά όργανα ή δυσοσμία και αλλαγή στο χρώμα δέρματος-νυχιών στα πόδια, είναι αποτέλεσμα των μικροβίων και μυκήτων που αναπτύσσονται σε ζεστές και υγρές επιφάνειες.

Για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις αυτές, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Αλλάζετε το κάτω μέρος του μαγιό βγαίνοντας από τη θάλασσα κι εφόσον έχετε σκοπό να καθίσετε για ώρα εκτός.
  • Σκουπίζετε πολύ καλά τα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών σας μετά από κάθε επαφή με το νερό, καθώς η υγρασία αποτελεί το ιδανικό “περιβάλλον” για τους μύκητες.
  • Φοράτε πάντα παντόφλες, όταν κυκλοφορείτε γύρω από πισίνα.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα πετσέτα ή κάποιο κάλυμμα για να καθίσετε στην στις ξαπλώστρες ή στην άμμο.
  • Πλυθείτε με ζεστό νερό και σαπούνι αμέσως μετά την θάλασσα, ή την πισίνα.

Οποιαδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσετε όσον αφορά την υγεία της επιδερμίδας σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον/την δερματολόγο σας, που θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

 

 

Αφήστε σχόλιο