ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου όπου «αποκαλύπτουμε» τα πόδια μας περισσότερο από ποτέ, φορώντας μαγιό, σορτσάκια και σανδάλια ή πέδιλα. Αλλά τι γίνεται με όλες αυτές τις άσχημες φλέβες που μοιάζουν με μπλε αράχνες και κρύβονται κάτω από το δέρμα των ποδιών μας; Παρακάτω θα δούμε τι είναι οι ευρυαγγείες, καθώς και συμβουλές  για το καλοκαίρι που θα βοηθήσουν  να τις προλάβουμε.

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες στα πόδια είναι μικρές κόκκινες μπλε ή μωβ φλέβες που είναι άμεσα ορατές καθώς βρίσκονται επιφανειακά κάτω από το δέρμα. Πρόκειται για αγγεία που έχουν υποστεί βλάβη, καθώς το αίμα ρέει σε κατεύθυνση αντίθετη από τη φυσιολογική και σε μεγαλύτερο όγκο με αποτέλεσμα τη διάτασή τους.

Τι προκαλεί τις ευρυαγγείες;

Συνήθως οφείλονται σε γενετική προδιάθεση, σε συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών, καθώς και σε ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, κάποιοι παράγοντες όπως το υπερβολικό βάρος, η έλλειψη άσκησης, η παρατεταμένη ορθοστασία, οι εγκυμοσύνες και τα φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα μπορεί να επιβαρύνουν το πρόβλημα.

Ένα αισθητικό αλλά και ιατρικό πρόβλημα

Οι ευρυαγγείες θεωρούνται κατά κύριο λόγο αισθητικό πρόβλημα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η παρουσία τους είναι ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού, το οποίο σημαίνει ότι η κυκλοφορία του φλεβικού αίματος στο πόδι είναι διαταραγμένη, έστω και σε μικρό βαθμό.  Εάν τις αγνοήσουμε, οι διεσταλμένες φλέβες μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, οίδημα, κράμπες, βαρύτητα και πόνο στα πόδια, αιμορραγία και λοίμωξη. Στη χειρότερή τους μορφή μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη και βαθιές πληγές και φλεβικά έλκη στα πόδια. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι ανακούφισης ή πρόληψης της επιδείνωσης του φαινομένου αυτού.

Συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση τους καλοκαιρινούς μήνες:

  • Βάλτε την ήπια άσκηση όπως περπάτημα και κολύμπι στη ζωή σας. Ιδιαίτερα το κολύμπι τώρα το καλκαίρι στη θάλασσα, αποτελεί ιδανική άσκηση καθώς το κρύο νερό συστέλλει τις φλέβες και διευκολύνει τη ροή του αίματος. Επιπλέον, οι πιέσεις που ασκεί στο πόδι παρομοιάζεται με αυτή της συμπιεσμένης κάλτσας. Ο καθημερινός περίπατος τουλάχιστον 30’ έξω από το σπίτι και ενώ έχει πέσει ο ήλιος, θεωρείται επίσης πολύ καλή άσκηση για την κυκλοφορία του αίματος. Αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα που ασκεί πίεση στις φλέβες, όπως η προπόνηση με βάρη.
  • Αποφύγετε τις θερμές μπανιέρες, την παρατεταμένη σάουνα, τη μακρά παραμονή στον ήλιο και το ζεστό τρίχωμα των κεριών, καθώς η θερμότητα που εμπλέκεται σε αυτές τις δραστηριότητες επεκτείνει τα τριχοειδή αγγεία και προκαλεί διαστολή των φλεβών. Επιβάλλεται επίσης να φοράτε αντηλιακό με δείκτη υψηλής προστασίας.
  • Για όσους από εσάς ταξιδεύετε για πολλές ώρες καθισμένοι, καλό είναι να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να περπατάτε ή να ανασηκώνετε τις μύτες των ποδιών 15-20 φορές, έτσι ώστε να μειώσετε τη φλεβική πίεση στα πόδια. Είναι καλό επίσης να φοράτε κατά τη διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού κάλτσες ελαστικές με διαβαθμισμένη συμπίεση.
  • Το καλοκαίρι αισθανόμαστε πιο ανάλαφροι, γι’ αυτό πετάξτε από πάνω σας τακούνια και  φορέστε χαμηλά και μαλακά παπούτσια που βοηθούν στην τόνωση των μυών της γάμπας και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος μέσα από τις φλέβες.
  • Εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι και τη ζέστη για να αποφύγετε τα βαριά και λιπαρά γεύματα και προτιμήστε δροσερά φρούτα και σαλάτες που έχουν θρεπτική αξία και θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Άλλωστε το επιπλέον βάρος ασκεί περιττή πίεση στις φλέβες σας. Παράλληλα, οι βιταμίνες Β, C & Ε και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων και την ενίσχυση των τοιχωμάτων τους και μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση ευρυαγγειών.

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι ευρυαγγείες μπορούν να εξαφανιστούν μόνο με θεραπεία, γι’ αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό. Στο ιατρείο μας η θεραπεία τους γίνεται με LASER ELITE ND.YOUNG, την πλέον σύγχρονη μη τραυματική μέθοδο εξάλειψης των αγγειακών βλαβών.

Αφήστε σχόλιο