ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ: ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Σπίλοι είναι η επιστημονική ονομασία των γνωστών σε όλους μας ελιών, που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Κάποιοι από αυτούς υπάρχουν εκ γενετής, ενώ άλλοι εμφανίζονται κατά την διάρκεια της βρεφικής, παιδικής ή εφηβικής ηλικίας και αυξάνονται κατά την ενήλικη ζωή.

Παρόλο που αριθμός των σπίλων διαφέρει από άτομο σε άτομο, τα ανοιχτόχρωμα δέρματα τείνουν να έχουν περισσότερους, λόγω της έλλειψης μελανίνης στο δέρμα, ενώ ο μέσος ενήλικας έχει περίπου 10 με 40.

Η έκθεση του δέρματος στον ήλιο αποτελεί το συχνότερο λόγο αύξησης των σπίλων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ακίνδυνοι.

Κάθε πότε χρειάζεται εξέταση

Είναι σημαντικό ωστόσο οι ασθενείς να επισκέπτονται τον δερματολόγο τους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για λεπτομερή εξέταση, ιδιαίτερα εάν έχουν παρατηρήσει νέους σπίλους ή διαφορά στο χρώμα, στο μέγεθος, στο πάχος ή στo σχήμα κάποιων από τους υπάρχοντες, προλαμβάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Πιθανή ένδειξη ακόμη αποτελεί ο κνησμός ή το αίσθημα καύσου στην περιοχή του σπίλου. Στο σημείο αυτό θα ήταν καλό να αναφέρουμε ότι κάποιοι σπίλοι παρότι είναι καλοήθεις, είναι δυσπλαστικοί (ή άτυποι) και μοιάζουν με μελάνωμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά, λόγω της δυσκολίας διαχωρισμού τους από το μελάνωμα.

Η εξέταση του δέρματος γίνεται με ειδικό όργανο, το οποίο δίνει  την δυνατότητα στον γιατρό να εξετάσει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια τα ειδικά χαρακτηριστικά ενός μελανώματος ή μιας καλοήθους βλάβης.

Ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο

Αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση μελανώματος έχουν κυρίως οι άνθρωποι που έχουν μεγάλο αριθμό σπιλών στο σώμα τους (πάνω από 100) ή έχουν σπίλους που ξεπερνούν τα 8mm. Το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισής του.

Στις παραπάνω  περιπτώσεις προτείνεται η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε την προηγμένη μέθοδο ECOSCAN με την οποία οι σπίλοι καταγράφονται, φωτογραφίζονται και αποθηκεύονται με ένα ειδικό λογισμικό σύστημα ώστε να είναι δυνατή στο μέλλον η επανεξέταση, σύγκριση και διαπίστωση μεταβολών που έχουν συμβεί με την πάροδο του χρόνου.

Αφήστε σχόλιο