Πόσο αθώα είναι μια ελιά στο δέρμα σου;

Ίσως όχι τόσο, όσο νομίζεις! Ένας σπίλος στο δέρμα μπορεί να είναι πολλά περισσότερα – και πιο επικίνδυνα – πράγματα από μια απλή ελιά, αφού δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε μελάνωμα. Τα μελανώματα αποτελούν μια άκρως επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, η οποία σχετίζεται με τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της φυσικής χρωστικής του δέρματος, της μελανίνης. Σε σχέση με τα καρκινώματα που αποτελούν επίσης μορφή καρκίνου του δέρματος, τα μελανώματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα διότι μπορούν εύκολα να προκαλέσουν μεταστάσεις σε εσωτερικά όργανα, οδηγώντας ακόμα και στο θάνατο.

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο αριθμός των κρουσμάτων σε μελανώματα έχει αυξηθεί ραγδαία στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στις πιο νεαρές ηλικίες, με τον καρκίνο του δέρματος να αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνου που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαίους.

Οι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση μελανωμάτων είναι ποικίλοι και σχετίζονται τόσο με κληρονομικά, όσο και με περιβαλλοντικά αίτια. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τόσο έντονη άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων είναι οι ακραίες περιβαλλοντικές μεταβολές, σε συνδυασμό φυσικά με την υπερέκθεση στον ήλιο και τις αλλαγές στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το θετικό βέβαια είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των περιπτώσεων μελανώματος, εάν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να ιαθεί. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η έγκαιρη ανίχνευση των ύποπτων σπίλων στο δέρμα και η διάγνωσή τους από επαγγελματία δερματολόγο είναι απαραίτητες ενέργειες για τη δυνατότητα άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισής τους.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για την αποτελεσματική προστασία μικρών και μεγάλων από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και μεγάλη προσοχή στην παρατήρηση των σπίλων στο δέρμα. Συνεπώς, είτε εμφανιστούν στο δέρμα σου νέες ελιές, είτε αρχίσεις να παρατηρείς αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και την υφή των υφιστάμενων σπίλων, η εξέτασή τους από έμπειρο δερματολόγο είναι μείζονος σημασίας για την πρόληψη ή τη διαχείριση του ζητήματος.

Κλείσε άμεσα το ραντεβού σου με τη δερματολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου για έναν αποτελεσματικό έλεγχο ύποπτων και μη σπίλων, καθώς και περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο και την προστασία από τα μελανώματα. Μην αφήνεις τέτοια ζητήματα στην τύχη, η πρόληψη σώζει ζωές!

Αφήστε σχόλιο