Τσιμπήματα εντόμων: Πως μπορούμε να προστατευτούμε;

Καλοκαίρι ίσον ενοχλητικά τσιμπήματα. Ήρθε η εποχή για όλα εκείνα τα ενοχλητικά έντομα που μας δυσκολεύουν τη ζωή.

Μια απ’ τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στο δερματολογικό ιατρείο είναι ο έντονος κνησμός και το εξάνθημα, που προκαλείται από τσιμπήματα διαφόρων εντόμων, που επιμένουν επί μέρες. Φυσικά, η πιο ασφαλής αντίδραση είναι να επισκεφτείτε τον δερματολόγο, καθώς δε μπορείτε να γνωρίζετε τη σοβαρότητα του κρούσματος. Τα συνήθη συμπτώματα είναι ο κνησμός, η κοκκινίλα  και ο πόνος.

Τα πιο συνηθισμένα τσιμπήματα γίνονται από κουνούπια, κοριούς, ψύλλους και οικιακές μύγες.  Από τις ενοχλητικές παρουσίες του καλοκαιριού δε λείπουν οι μαύρες μύγες, οι μέλισσες και οι σφήκες. Σ’ αυτή την περίπτωση, ένα τέτοιο τσίμπημα είναι πιο επικίνδυνο και η παρέμβαση από γιατρό πρέπει να γίνει άμεσα.

Η πρόληψη στα τσιμπήματα των εντόμων είναι το πιο βασικό βήμα για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες, γι’ αυτό και οφείλετε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές. Εφαρμόστε πάντα εντομοκτόνα, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Προτιμήστε τα φιλικά στο περιβάλλον εντομοκτόνα χωρίς καρκινογόνες ουσίες. Ακόμη καλύτερα, επιλέξτε προληπτικά προστατευτικά μέτρα, όπως δικτυωτά πλέγματα και κουρτίνες που εμποδίζουν την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους και ψεκασμό του σπιτιού. Εφοδιαστείτε με εντομοαπωθητικές κρέμες η λοσιόν, ώστε να τις έχετε διαθέσιμες όταν χρειαστεί.

Εφόσον δε καταφέρετε να αποφύγετε το ενοχλητικό τσίμπημα, η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, όπως αντισταμινικά, για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον έντονο κνησμό και να μειώσουμε την αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα. Εναλλακτικά, χορηγούμε τοπικά κορτικοστεροειδή φάρμακα για σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά στις έντονα κνησμώδεις φλεγμονώδεις βλάβες. Ενώ, αν υπάρχει δευτεροπαθής λοίμωξη, μπορούν να χορηγηθούν τοπικά αντιβιοτικά και εάν η λοίμωξη είναι εκτεταμένη, τότε χορηγούμε το κατάλληλο αντιβιοτικό από το στόμα (συστηματικά).

Σε κάθε περίπτωση, η αντίδρασή σας στο τσίμπημα πρέπει να είναι άμεση και αν χρήζει ανάγκης η δερματολογική συμβουλή είναι απαραίτητη.

One reply on “Τσιμπήματα εντόμων: Πως μπορούμε να προστατευτούμε;

Αφήστε σχόλιο