3 +1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΑΣΜΑ

Τί είναι;

Το μέλασμα είναι ένα κοινό δερματικό πρόβλημα και χαρακτηρίζεται από υπερμελαγχρώσεις ή αλλιώς δυσχρωμίες, σε διάφορα σημεία της επιδερμίδας, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, το πηγούνι, τα χέρια και τον λαιμό. Είναι αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής μιας χρωστικής, της μελανίνης, που υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες – απ ‘ό, τι στους άντρες και είναι ιδιαίτερα αισθητό στα σκουρόχρωμα δέρματα.

Τί το προκαλεί;
Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, ωστόσο κάποιοι παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη, τα ορμονικά φάρμακα και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και κάποια καλλυντικά, μπορούν να δράσουν επιβαρυντικά.

Μπορεί να θεραπευτεί;
Σπάνια το μέλασμα μπορεί να απομακρυνθεί από μόνο του, γι’ αυτό και συνιστάται στενή συνεργασία με δερματολόγο. Οι θεραπείες που προτείνονται και έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, είναι:
• Τα χημικά peelings με οξέα φρούτων ή πιο ισχυρά peeling με σαλικυλικό οξύ, που απολεπίζουν και αποχρωματίζουν το δέρμα.
• Η μεσοθεραπεία με αντιοξειδωτικά και αποχρωματικά υλικά και
• Το laser διοξειδίου, που θεωρείται η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση των υπερμελαγχρώσεων.
Όλες οι παραπάνω θεραπείες μπορούν να γίνουν είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό, ενώ πάντα συνοδεύονται από αγωγή στο σπίτι με κρέμες και λοσιόν.

Μπορώ να κάνω κάτι για να προστατευθώ;
Η βασικότερη συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσετε είναι η προστασία από τον ήλιο, χρησιμοποιώντας αντιηλιακό κάθε μέρα το οποία θα αναπληρώνεται κάθε 2 ώρες. Οι δερματολόγοι συνιστούν επίσης να φοράτε μεγάλο καπέλο που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου, καθώς και γυαλιά ηλίου όταν είστε έξω. Επίσης, επιλέγετε απαλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος που δεν ερεθίζουν την επιδερμίδα. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγετε την αποτρίχωση με κερί και κρέμες, καθώς μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος που μπορεί να επιδεινώσει το μέλασμα.

 

Αφήστε σχόλιο