Ακμή… αυτή η δερματική πάθηση που είναι ικανή να δημιουργήσει προβλήματα στην εξωτερική εμφάνιση και να καταλήξει με επιπτώσεις στην ψυχολογία ενός ανθρώπου. Ένας μεγάλος «πόλεμος» που μαίνεται μεταξύ συγκεκριμένων ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα και του σμηγματογόνου αδένα και που συνήθως πρέπει να γίνει αγώνας για να επανέλθει το δέρμα στην υγιή του όψη. Γι’ αυτό λοιπόν το δερματικό φαινόμενο κατά καιρούς κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες, όπως για παράδειγμα τι είναι αυτό που προκαλεί την ακμή ή τρόποι για να απαλλαγεί κάποιος από αυτή. Οι θεωρίες αυτές πλέον έχουν γίνει «μύθοι» και δυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι που τις αφουγκράζονται χωρίς πρώτα να απευθυνθούν σε δερματολόγο Στην προσπάθεια μας να σταματήσει αυτή η σύγχυση που δημιουργείται στους έχοντες ακμή, συγκεντρώσαμε τους πιο «περιζήτητους» μύθους και απαντάμε για το τι πραγματικά ισχύει και τι όχι.
Η ακμή εμφανίζεται μόνο στους εφήβους
Αυτό δεν ισχύει μιας και όπως έχουμε αναφέρει ήδη, πρόκειται για δερματική πάθηση που οφείλεται και σε διαταραχή ορμονών. Οπότε αφορμή για την εμφάνιση ακμής σε ενήλικες, μπορεί να αποτελέσουν διάφοροι παράγοντες όπως πχ. η εγκυμοσύνη, η χρήση φαρμάκων ή ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις το στρες.
«Πειράζουμε» τα σπυράκια, απαλλασόμαστε από την ακμή
Ένας επικίνδυνος μύθος που φυσικά και δεν ισχύει αφού μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μια τέτοια κίνηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γνωρίζετε πως ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης από βακτήρια αφού η περιοχή εκείνη τραυματίζεται και είναι σαφώς πιο ευαίσθητη και πιο ευάλωτη. Από την άλλη, αυξάνετε την πιθανότητα να δημιουργήσετε μόνιμη βλάβη – ουλή στη θέση που βρισκόταν το σπυράκι. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να αφήσετε το σπυρί να κάνει τον κύκλο του.
Τα λιπαρά τρόφιμα δεν επηρεάζουν καθόλου την ακμή
Είναι μύθος αυτό που λένε πως η σοκολάτα και οι τηγανητές πατάτες βοηθούν στο να «φουντώσουν» τα σπυράκια μιας και δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά κάτι τέτοιο. Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα υποστηριζουν ορισμένες έρευνες ότι μπορεί να επηρεάσουν την ακμή, λόγω της παρουσίας ορμονών και βακτηρίων στο γάλα αλλά και πάλι ούτε αυτό είναι 100% αποδεδειγμένο.
Η ακμή είναι μεταδοτική
Όταν λένε να μη μοιραζόμαστε πετσέτες ή να μη χρησιμοποιούμε τις ίδιες μαξιλαροθήκες με άλλα άτομα, είναι καθαρά για λόγους υγιεινής όχι γιατί η ακμή είναι μεταδοτική. Τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή δεν μπορούν να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο.
Το αντηλιακό επιδεινώνει την ακμή
Το αντηλιακό είναι ξεκάθαρα ένας σύμμαχος στην προστασία του δέρματος και μόνο καλό μπορεί να κάνει. Το ζήτημα εδώ είναι να γίνει σωστή επιλογή στο αντηλιακό, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Για δέρμα με ακμή και ερεθισμό, σας προτείνουμε την παρακάτω διαδικασία φροντίδας. Καθαρίστε το δέρμα σας με BLEMISH + AGE CLEANSER που απομακρύνει την περίσσεια λιπαρότητα, βελτιώνει την εμφάνιση των πόρων και στη συνέχεια εφαρμόσετε το αντηλιακό MINERAL RADIANCE SPF 50 που ενισχύει την άμυνα του δέρματος στην UV ακτινοβολία και το θερμικό στρες. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσετε να προστατεύεστε από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου άφοβα!
Μακριά από το makeup
Άλλος ένας μύθος που δεν ευσταθεί ειδικά όταν το μακιγιάζ τονώνει την αυτοπεποίθηση καθώς αποτελεί ιδανικό σύμμαχο στην κάλυψη των σημαδιών. Απλά όπως και με την περίπτωση του αντηλιακού, θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή. Επιλέξτε τα κατάλληλα προϊόντα ανάλογα τον τύπο του δέρματός σας. Αν για παράδειγμα έχετε λιπαρό δέρμα, καλό θα ήταν να αποφύγετε προϊόντα που έχουν ως βάση κάποιο λάδι.
Η ακμή θα «φύγει» μόνη της
Είναι πολύ σπάνιο η ακμή να υποχωρήσει από μόνη της. Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς πως χωρίς θεραπεία η ακμή μπορεί και να επιδεινωθεί. Μια καλή αρχή θα μπορούσε να γίνει με τον βραδινό καθαρισμό του δέρματός σας με BLEMISH + AGE CLEANSER που απομακρύνει την περίσσεια λιπαρότητα, βελτιώνει την εμφάνιση των πόρων σε συνδυασμό με τον ορό BLEMISH + AGE DEFENSE που ρυθμίζει την παράγωγη σμήγματος, μειώνει το βακτήριο P. Acnes και αποσυμφορεί τους φραγμένους πόρους.
Θα πρέπει να έχετε κατά νου, είναι ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε εγκεκριμένους δερματολόγους. Άλλωστε οι μύθοι καλό είναι να παραμένουν μύθοι!