ΨΩΡΙΑΣΗ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος με ανοσολογικό υπόστρωμα. Παρακάτω θα δούμε πόσα από αυτά που ξέρουμε ή έχουμε ακούσει για τη νόσο αυτή είναι σωστά και ποια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

  • Ψωρίαση και ψώρα αναφέρονται στο ίδιο νόσημα.

Μύθος: Η ψωρίαση είναι μια κοινή, μη μεταδοτική, αυτοάνοση νόσος που δημιουργείται από τον ίδιο μας τον οργανισμό, ενώ η  ψώρα είναι μια μεταδοτική πάθηση του δέρματος που προκαλείται από το παράσιτο Sarcoptes scabiei, ένα μικροσκοπικό είδος ακάρεου.

  • Η ψωρίαση είναι κληρονομική.

Αλήθεια: Η ψωρίαση είναι κληρονομική και έχει γενετικό υπόβαθρο. Μάλιστα σε περίπτωση που πάσχουν και οι δύο γονείς, τα παιδιά έχουν πιθανότητα μέχρι 50% να εμφανίσουν και αυτά.

  • Η ψωρίαση σχετίζεται με την υγιεινή του ατόμου.

Μύθος: Η ψωρίαση δεν έχει να κάνει καθόλου με την υγιεινή. Ακόμα και ο πιο καθαρός άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να εμφανίσει ψωρίαση.

  • Η ψωρίαση εκδηλώνεται στην εξωτερική επιφάνεια του δέρματος.

Αλήθεια: Η ψωρίαση, μια χρόνια πάθηση του δέρματος, προκαλεί κατακόρυφη αύξηση των κυττάρων του δέρματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόκκινες κηλίδες του δέρματος, φλεγμονή, φαγούρα και απολέπιση του δέρματος.

  • Η ψωρίαση είναι μόνο μία δερματική νόσος.

Μύθος: Η ψωρίαση θεωρείται σήμερα μία συστηματική φλεγμονώδης νόσος σχετιζόμενη με την καταγραφή αρκετών συννοσηροτήτων. Έτσι, σχετίζεται με στεφανιαία νόσο, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, και σακχαρώδη διαβήτη (μεταβολικό σύνδρομο) και οι  ψωριασικοί ασθενείς είναι συχνά παχύσαρκοι, καπνιστές και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως στεφανιαία νόσο ή και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν πολύ νωρίτερα τις παραπάνω συννοσηρότητες, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό λόγω της φλεγμονής που υπάρχει στον οργανισμό.

  • Τα συμπτώματα της ψωρίασης έρχονται και παρέρχονται.

Αλήθεια: Τα συμπτώματα της ψωρίασης έρχονται και παρέρχονται ενώ μερικές φορές η ψωρίαση μπορεί να είναι σε ύφεση. Συχνά οι άνθρωποι έχουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα και πολλοί αναφέρουν βελτίωση του δέρματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

  • Η ψωρίαση μπορεί να θεραπευτεί.

Μύθος: Η ψωρίαση δεν είναι ιάσιμη, ωστόσο υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές οι οποίες είναι διαθέσιμες για τη διαχείριση της ψωρίασης.

  • Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορούν να πετύχουν πλήρη κάθαρση των συμπτωμάτων.

Αλήθεια: Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας πιο σύγχρονες και στοχευμένες θεραπείες που προσφέρουν καθαρό δέρμα, χωρίς κανένα σύμπτωμα, στην πλειοψηφία των ασθενών, δίνοντάς τους ελπίδα και αισιοδοξία.

Αφήστε σχόλιο