Η ακμή αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία επίσκεψης εφήβων στο δερματολόγο.
Πρόκειται για μια φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και κορμού , η οποία σε συνδυασμό με την επίδραση ορμονών (ανδρογόνων) καθώς και μικροβίων (propionibacterium acnes), οδηγεί σε υπερπαραγωγή σμήγματος , άσηπτη φλεγμονή του τριχικού θυλάκου με σμήγμα. Για τους περισσότερους εφήβους αποτελεί σημαντικό παράγοντα ψυχολογικής πίεσης.
Κυριότερες μορφές ακμής
-Κοινή ακμή ή ακμή εφήβων
-Μετεφηβική ακμή ή ακμή ενηλίκων γυναικών
-Νεογνική ακμή
-Φαγεσωρική ακμή
-Βλατιδοφλυκταινώδης ακμή
-Ακμή από φάρμακα και καλλυντικά
Συνηθέστερες εκ των οποίων είναι:
Κοινή Ακμή ή ακμή των εφήβων
Αποτελεί μία από τις πρώτες εκδηλώσεις της εφηβείας. Εμφανίζει τη μέγιστη δραστηριότητά της στις ηλικίες 16 και 18 ετών. Ακμή εμφανίζει σχεδόν το 100% των εφήβων σε κάποιο βαθμό και έτσι σε ορισμένα άτομα η ακμή θεωρείται εντελώς φυσιολογική κατάσταση που συχνά αγνοείται, ενώ σε άλλα αντιπροσωπεύει νόσο για την οποία απαιτείται θεραπευτική αγωγή. Ακμή εντοπίζεται συνήθως στις περιοχές που βρίθουν από σμηγματογόνους αδένες, στο πρόσωπο, στην πλάτη και στο στήθος.
Μετεφηβική Ακμή ή ακμή ενηλίκων γυναικών
Αυτός ο τύπος ακμής είναι πολύ συνήθης σε γυναίκες κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής. Πρόκειται για ενήλικες γυναίκες που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα ακμής κατά την εφηβεία τους. Η ακμή αυτή συνήθως υποχωρεί κατά το μέσο ή περί το τέλος της τέταρτης δεκαετίας, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις.
Τα σπυράκια της ακμής αυτής εμφανίζουν χαρακτηριστική προτίμηση στο πηγούνι και τη γνάθο και καταλήγουν σε επώδυνα οζίδια βαθιά στο δέρμα.
Η μετεφηβική ακμή εμφανίζει έξαρση λίγες μέρες πριν από την αναμενόμενη εμμηνορρυσία. Ορισμένες από τις ασθενείς που πάσχουν από ακμή ενηλίκων γυναικών έχουν χαρακτηριστικά του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.
Στην αιτιοπαθογένεια της ακμής ενηλίκων γυναικών παίζει ρόλο η κληρονομικότητα, καθώς είναι πολύ συνηθέστερη σε γυναίκες που οι μητέρες τους έπασχαν από ακμή μετά τα 25 τους χρόνια.
Οι ορμονικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ακμή ενηλίκων, καθώς τοπικά στους σμηγματογόνους αδένες η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διϋδροτεστοστερόνη.
Η τελευταία οδηγεί σε σμηγματόρροια και αύξηση της κερατινοποίησης, με αποτέλεσμα να ευνοείται ο αποικισμός τους.
Επηρεάζεται η ακμή από εξωτερικούς παράγοντες;
Η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί από το stress καθώς και από ενδοκρινολογικές διαταραχές ή κατά την εμμηνορρυσία. Φάρμακα όπως η κορτιζόνη προκαλούν επίσης παρόξυνση . Ωστόσο , η ακμή δεν προκαλείται από την κατανάλωση σοκολάτας ή λιπαρών τροφών όπως συχνά πιστεύουν οι ασθενείς . Ο ήλιος επίσης μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Αυτό συμβαίνει γιατί η ηλιακή ακτινοβολία ερεθίζει τους αδένες , προκαλώντας την παραγωγή περισσότερων λιπαρών εκκρίσεων.
Θεραπευτική προσέγγιση
Ανάλογα με την κλινική εικόνα και φυσικά την ηλικία, η ακμή αντιμετωπίζεται με τοπική ή και συστηματική θεραπεία. Οι τοπικές θεραπείες της ακμής περιλαμβάνουν τοπικά ρετινοειδή, την γέλη του υπεροξειδίου του βενζολίου καθώς και τοπικά αντιβιοτικά. Οι συστηματικές θεραπείες περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά ή την ισοτρετινοίνη για βαρύτερες μορφές κυστικής ακμής. Νεότερες θεραπείες ενεργού ακμής είναι η χρήση laser αλλά και ειδικά χημικά πήλινγκς. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται φυσικά από το δερματολόγο σας ο οποίος θα εκτιμήσει το δικό σας πρόβλημα.
Αντιμετώπιση ακμής με ισοτρετινοίνη
Η χορήγηση ισοτρετινοίνης από το στόμα σε βαριά κυστική ακμή έχει άριστα αποτελέσματα. Λανθασμένα οι περισσότεροι γονείς φοβούνται όταν ακούνε ότι είναι απαραίτητη η χορήγηση της στο παιδί τους. Η χρήση της είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον ο ιατρός σας γνωρίζει πολύ καλά τις οδηγίες του φαρμάκου, κάνει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και παρακολουθεί τον ασθενή κάθε μήνα.
Συνδυαστικές θεραπείες
Σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους προκειμένου να απομακρυνθεί το σμήγμα. Πρόκειται για ένα μηχανικό peeiling το οποίο απομακρύνει με ασφάλεια και χωρίς να διεγείρει τους σμηγματογόνους θυλάκους, ρύπους, σμήγμα και νεκρά κύτταρα. Αυτό θα το κρίνει ο ιατρός σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει για το εάν και πότε θα ήταν σωστό να γίνει η συνδυαστική αυτή θεραπεία ώστε το πρόσωπο να είναι καθαρό και υγιές άμεσα.
Εξαιρετική ανταπόκριση υπάρχει σε ασθενείς με φαγεσωρική ακμή με την εφαρμογή ειδικών ανάλογα με την περίπτωση χημικών peelings. Πρόκειται για χημικά πήλινγκς γλυκολικού οξέος ή σαλικυλικού οξέος, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, να βελτιώνουν την υφή του δέρματος αλλά και μικρά σημαδάκια, με άριστα αποτελέσματα, ειδικά σε ασθενείς που δεν επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.
Αντιμετώπιση με FRACTIONAL LASER
Οι ουλές της ακμής είναι ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα που απασχολούν την νεαρή συνήθως ηλικία. Όταν οι ουλές είναι πρόσφατες και διατηρούν ακόμη το ερυθρό τους χρώμα η θεραπεία είναι πολύ πιο εύκολη και με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το Laser CO2 με FRACTIONAL Scaner είναι εγκεκριμένη θεραπεία αντιμετώπισης των ουλών ακμής. Το δέρμα από τις επόμενες κιόλας μέρες φαίνεται πιο λαμπερό και υγιές, καθώς οι βαθύτερες στιβάδες του δέρματος συνεχίζουν την επούλωση με την ενεργοποίηση των ινοβλαστών και την παραγωγή νέου κολλαγόνου.
Στο ιατρείο μας εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης ακμής ξεκινώντας από την φαρμακευτική αγωγή , έως τις τεχνολογικά πιο προηγμένες μεθόδους αντιμετώπισης ακμής με Laser.