Έκζεμα χεριών: τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Το έκζεμα είναι μια διαταραχή του φραγμού του δέρματος που προκαλεί διάφορα συμπτώματα, όπως κνησμό, ερυθρότητα, πρήξιμο και εμφάνιση φλυκταινών. Πρόκειται ουσιαστικά για μια φλεγμονή, στην περιοχή των χεριών, η οποία εντοπίζεται σε σημεία, όπως οι παλάμες, τα δάχτυλα, οι καρποί και οι αγκώνες.

Διακρίνεται σε ενδογενές έκζεμα, το οποίο δημιουργείται από τον ίδιο τον οργανισμό και σχετίζεται με τη γενετική προδιάθεση και σε εξωγενές, το οποίο προκαλείται από αλλεργικές αντιδράσεις ή επαφή με κάποιον ερεθιστικό παράγοντα. Η πιο συνήθης και ευρέως διαδεδομένη μορφή εκζέματος είναι η ατοπική δερματίτιδα που εμφανίζεται σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά. Άλλες εξίσου γνωστές μορφές είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, το δυσιδρωσικό έκζεμα και η δερματίτιδα εξ επαφής. Το έκζεμα εμφανίζεται με περιόδους έξαρσης και ύφεσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τη λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί, η πάθηση δεν είναι μεταδοτική.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του εκζέματος στα χέρια;

Δυστυχώς, οριστική θεραπεία για το έκζεμα δεν υπάρχει. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές μέθοδοι πρόληψης και αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πάθησης που εξασφαλίζουν μια άνετη ζωή δίχως ενοχλήσεις στους ασθενείς. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του εκζέματος παίζει η σωστή και συχνή ενυδάτωση των χεριών με την επάλειψη μαλακτικών κρεμών και προϊόντων με καταπραϋντική δράση, όπως το Phyto Corrective Gel της SkinCeuticals, ένας ενυδατικός ορός ιδανικός για ευαίσθητα και ερεθισμένα δέρματα.

Παράλληλα, ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς, ο δερματολόγος μπορεί να προτείνει τη χορήγηση φαρμάκων, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή, αντιισταμινικά και τοπικούς αναστολείς καλσινευρίνης.

Σε επίπεδο πρόληψης, είναι βασικό σε περιπτώσεις που το έκζεμα στα χέρια προκαλείται από κάποιο ερεθιστικό παράγοντα, να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η επαφή με αυτόν. Επιπλέον, προτείνεται το πλύσιμο των χεριών με ειδικά υποκατάστατα σαπουνιού αλλά και η αποφυγή της αυξημένης υγρασίας καθώς μπορεί να έχει αρνητική επίδραση και να οδηγήσει σε έξαρση των συμπτωμάτων.

Λόγω του ότι το έκζεμα παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με άλλες παθήσεις (π.χ. ψωρίαση), με αποτέλεσμα συχνά να συγχέονται οι περιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η διάγνωση της πάθησης να γίνει από έμπειρο δερματολόγο, ο οποίος θα λάβει υπόψη του πέρα από τα συμπτώματα του ασθενούς και άλλα στοιχεία, όπως το οικογενειακό ιστορικό του.

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τη δερματολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου προκειμένου να λάβετε την απαραίτητη βοήθεια και καθοδήγηση ώστε να περιορίσετε τα συμπτώματα του εκζέματος στα χέρια σας και να απολαύσετε μια καθημερινότητα χωρίς ενοχλήσεις και άγχος.

Αφήστε σχόλιο