Λεύκη: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Η λεύκη είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική πάθηση κατά την οποία αποχρωματίζονται σημεία του δέρματος εξαιτίας της καταστροφής των μελανοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή που είναι υπεύθυνα για την απόχρωση της επιδερμίδας. Εκδηλώνεται σε παιδιά και ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, ενώ συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα.
Από τι προκαλείται η λεύκη;
Η λεύκη θεωρείται πολυπαραγοντική ασθένεια, δηλαδή υπάρχουν ποικίλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή της. Ωστόσο τα ακριβή αίτια που προκαλούν την εκδήλωση της πάθησης δεν είναι ακόμη σαφή. Παράλληλα, η λεύκη είναι αυτοάνοσο νόσημα, όπου ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στα κύτταρά του, εν προκειμένω στα μελανοκύτταρα, εμποδίζοντας την έκκριση μελανίνης. Ως αυτοάνοσο, η εμφάνισή της μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Ποιοι είναι οι τύποι της λεύκης;
Ανάλογα με τον τρόπο που εμφανίζεται, η λεύκη διακρίνεται σε εντοπισμένη και γενικευμένη. Πολύ γνωστή διάκριση είναι επίσης και αυτή σε τμηματική λεύκη (SV) και μη τμηματική λεύκη (NSV). Η τελευταία είναι πιο συχνή και εκδηλώνεται με ασυμμετρία των λευκών κηλίδων, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και περισσότερες βλάβες στο μέλλον.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η λεύκη;
Το βασικότερο σύμπτωμα της λεύκης είναι ανοιχτόχρωμες ή λευκές κηλίδες, οι οποίες εντοπίζονται συνήθως στα μέρη του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, δηλαδή στο πρόσωπο, τα χείλη, τα χέρια, τα μπράτσα και τα πόδια.
Άλλα συμπτώματα της λεύκης:
Πρόωρο γκριζάρισμα στο τριχωτό της κεφαλής, τις βλεφαρίδες, τα φρύδια και τα γέννια
Απώλεια χρώματος στους βλεννογόνους στο εσωτερικού του στόματος και της μύτης
Απώλεια χρώματος στους βολβούς των ματιών
Αποχρωματισμένες κηλίδες γύρω από τις μασχάλες, τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, κ.λπ.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η λεύκη;
Η θεραπευτική προσέγγιση προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με την έκταση της λεύκης και τις προσωπικές του ανάγκες.
Η θεραπεία της νόσου μπορεί να γίνει με:
Φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος
Τοπική φαρμακευτική αγωγή
Αποχρωματισμό δέρματος στις υγιείς περιοχές όταν η λεύκη καλύπτει την μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος
Χρήση τοπικών καλυπτικών κρεμών
Χρήση φαρμάκων ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Επαναμελάγχρωση
Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τη δερματολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου προκειμένου να ενημερωθείτε για τη λεύκη και να χαράξετε ένα αποτελεσματικό πλάνο για την αντιμετώπισή της.

Αφήστε σχόλιο