Ονυχομυκητίαση: πώς θα την προλάβετε και θα την θεραπεύσετε

Η ονυχομυκητίαση είναι μια από τις συνηθέστερες παθήσεις που πλήττει τα νύχια ανδρών και γυναικών. Πρόκειται για μια μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως τα νύχια των κάτω άκρων, ενώ τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν πάχυνση των νυχιών, πόνο, ονυχόλυση (δηλαδή νύχια που αποκολλώνται από το δέρμα), εύθραυστα νύχια, κίτρινες κηλίδες και χρωματικές μεταβολές.

Σε ποιες μορφές διακρίνεται η ονυχομυκητίαση και πώς γίνεται αντιληπτή;

Υπάρχουν δύο βασικές μορφές ονυχομυκητίασης, η δερματοφυτία ονύχων και η καντιντιασική λοίμωξη των ονύχων. Η διάγνωσή τους γίνεται κλινικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ο γιατρός να λάβει δείγμα από το μολυσμένο νύχι προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος μύκητας το έχει προσβάλλει.

Με ποιους τρόπους μεταδίδεται η πάθηση;

Η ονυχομυκητίαση μεταδίδεται μέσω δερματικής επαφής ασθενούς με υγιές άτομο ή μέσω της κοινής χρήσης προσωπικών ειδών υγιεινής, όπως πετσέτες. Οι μύκητες στα νύχια μεταδίδονται πιο συχνά την καλοκαιρινή περίοδο, ιδίως όταν φοράτε κλειστά και στενά παπούτσια για πολλές ώρες, εξαιτίας της κολύμβησης σε κοινόχρηστες πισίνες ή από το περπάτημα στην άμμο.

Ποια είναι η προβλεπόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης; Πόσο διαρκεί;

Δυστυχώς η ονυχομυκητίαση απαιτεί αρκετό χρόνο προκειμένου να θεραπευτεί. Ανάλογα με τη θεραπευτική προσέγγιση, μπορεί να χρειαστούν από μερικές εβδομάδες μέχρι αρκετοί μήνες.

Οι διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν την τήρηση γενικών μέτρων, τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα αλλά και την εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων για ήπιες περιπτώσεις σε αρχικό στάδιο.

Η θεραπεία με laser ND-Yag αποτελεί επίσης την πιο σύγχρονη, άμεση και αποτελεσματική λύση αντιμετώπισης της ονυχομυκητίασης. Είναι μια ανώδυνη μέθοδος, κατά την οποία το φως του laser δρα ενάντια στους μύκητες με φυσικό τρόπο χωρίς ο ασθενής να αντιμετωπίζει τις παρενέργειες που ενδεχομένως προκύπτουν από τη χορήγηση φαρμάκων.

Ποια μέτρα πρόληψης μπορείτε να ακολουθήσετε;

  • Φοράτε πάντα σαγιονάρες όταν κυκλοφορείτε σε υγρούς χώρους, π.χ. πισίνες, κοινόχρηστα ντους, κ.λπ.
  • Αλλάζετε κάλτσες καθημερινά
  • Διατηρείτε το μήκος των νυχιών κοντό
  • Διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά και καθαρά
  • Επιλέξτε άνετα παπούτσια που δεν σφίγγουν τα πόδια σας

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τη δερματολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου και μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης της ονυχομυκητίασης.

Αφήστε σχόλιο