Τι είναι η ψωρίαση και ποια η θεραπεία της;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική δερματική πάθηση, η οποία προκαλεί την ταχεία αύξηση των δερματικών κυττάρων με αποτέλεσμα το δέρμα να εμφανίζει παχιές κηλίδες σε λευκό, κόκκινο ή ασημί χρώμα που μοιάζουν με λέπια. Τα κύτταρα δηλαδή στο σημείο όπου το δέρμα νοσεί ανανεώνονται κάθε 4-6 ημέρες, ενώ στο υγιές δέρμα ανανεώνονται κάθε 28-30 ημέρες.
Η ψωρίαση ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα και αποτελεί μια αρκετά συχνή δερματική πάθηση που προσβάλλει άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, ενώ αφορά περίπου το 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ποια τα συμπτώματα της ψωρίασης;
Τα συμπτώματα της ψωρίασης ποικίλουν ανάλογα με το είδος αλλά και την ένταση της δερματικής νόσου. Τα κυριότερα από αυτά περιλαμβάνουν:
Κνησμό
Ευαίσθητο δέρμα
Πόνο
Εξανθήματα
Δυσχρωμίες και δυσμορφίες στα νύχια
Φλεγμονή με κόκκινες ανυψωμένες περιοχές και φλούδες δέρματος που θυμίζουν λέπια
Ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να εμφανίσουν και ψωριασική αρθρίτιδα
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ψωρίαση;
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης . Κάθε ασθενής έχει περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Οι θεραπείες στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στον περιορισμό των εξάρσεων και στη διασφάλιση όσο το δυνατόν πιο άνετης καθημερινότητας για τον ασθενή.
Οι θεραπείες ποικίλουν και μπορεί να είναι τοπικές με ειδικές κρέμες και αλοιφές, φωτοθεραπείες, αλλά και συστηματικές θεραπείες που ενδέχεται να περιλαμβάνουν φάρμακα που χορηγούνται ενέσιμα αλλά και από το στόμα.
Η δερματολόγος Ειρήνη Χαραλαμπίδου έχει μακρά εμπειρία στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τον εκάστοτε ασθενή.
Κλείσε τώρα το ραντεβού σου με τη γιατρό προκειμένου να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψωρίαση και τα είδη της και να χαράξεις από κοινού με τη γιατρό το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δέρματός σου.

Αφήστε σχόλιο