Τσιμπήματα σε παιδιά: πώς να διαχειριστείς μια δυσάρεστη έκπληξη το καλοκαίρι

Η καλοκαιρινή περίοδος έχει πλέον αρχίσει για τα καλά και οι μέρες για τις πολυπόθητες διακοπές πλησιάζουν. Έχεις κλείσει εισιτήρια για τον αγαπημένο σου προορισμό, έχεις ετοιμάσει τα πράγματα όλης της οικογένειας και περιμένεις με ανυπομονησία την ημέρα της αναχώρησης.

Πριν όμως φύγεις είναι καλό να προετοιμαστείς για ορισμένες προκλήσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσεις κάνοντας διακοπές με παιδιά, η συχνότερη από τις οποίες είναι φυσικά, τα τσιμπήματα από έντομα.  Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις μια τέτοια κατάσταση, αυτό όμως δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις όλα αντιμετωπίζονται άμεσα και εύκολα – αρκεί να φροντίσεις να προσθέσεις στη βαλίτσα σου το κατάλληλο «καλοκαιρινό φαρμακείο».

Τσιμπήματα στη στεριά

Τα πιο συνηθισμένα τσιμπήματα που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις είναι από κουνούπια, μέλισσες και σφήκες. Στα τσιμπήματα από κουνούπια, δεν υπάρχει μεγάλη ενόχληση, μόνο ένα μικρός τοπικός ερεθισμός που εξαφανίζεται γρήγορα, ωστόσο σε τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα, ερυθρότητα, πόνο και κνησμό.

Τσιμπήματα στη θάλασσα

Πέρα από τα έντομα στην ξηρά, τα παιδιά ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με τσούχτρες, γνωστές και ως μέδουσες, όσο κολυμπούν στη θάλασσα. Όταν ακουμπούν κάποια σκληρή επιφάνεια, όπως το δέρμα, τα πλοκάμια που έχουν οι τσούχτρες απελευθερώνουν ένα όργανο που μοιάζει με ελατήριο. Το όργανο αυτό εισέρχεται στο σώμα και εκκρίνει μια τοξίνη που ευθύνεται για την έντονη ενόχληση που αισθάνονται μικροί και μεγάλοι.

Εκτός από τα τσιμπήματα, ενοχλήσεις μπορεί να δημιουργηθούν στη θάλασσα και από την επαφή με άλλα είδη, όπως οι θαλάσσιες ανεμώνες που βρίσκονται στα βράχια και όταν ακουμπήσουν το δέρμα προκαλούν συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά της μέδουσας.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν χωρίς να χαλάσουν τις διακοπές σας. Μια κορτιζονούχα αλοιφή είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των τσιμπημάτων σε παιδιά, προσφέροντας ανακούφιση και συμβάλλοντας στην άμεση καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Επικοινώνησε με τη δερματολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου προκειμένου να λάβεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αλοιφές που μπορείς να πάρεις μαζί σου στις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για συμπληρωματικές ενέργειες που μπορείς να κάνεις σε περίπτωση οποιουδήποτε τσιμπήματος.

 

 

Αφήστε σχόλιο