ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ!

Είναι γνωστό ότι την χώρα μας χαρακτηρίζει η παρατεταμένη ηλιοφάνεια, γι’ αυτό και η αντηλιακή προστασία επιβάλλεται να γίνει τρόπος ζωής μας!  Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να είμαστε σε θέση να «διαβάζουμε» και να αξιολογούμε τις ιδιότητες των αντηλιακών.

Τα σημεία που θα πρέπει να εστιάζουμε όταν αγοράζουμε ένα αντηλιακό είναι τα παρακάτω:

Δείκτης Προστασίας

Για να μπορέσουμε να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος, ελέγχουμε τον δείκτη προστασίας. Το ηλιακό φως εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB. Η UVB είναι υπεύθυνη για το ηλιακό έγκαυμα, και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο του δέρματος. Η UVA έχει μεγάλη διεισδυτική ικανότητα και  οξειδωτικές δράσεις, και προκαλεί  άμεσο μαύρισμα και φωτογήρανση. Ο δείκτης SPF (Sun Protector Factor) αναφέρεται στον βαθμό προστασίας από την UVB ακτινοβολία. Ενδεικτικά να πούμε ότι ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 15  απορροφά το 93% της UVB, με SPF 30 το 97% και με SPF 50- το 98%. Ο δείκτης 30 ωστόσο συνηθίζεται να είναι το συνιστώμενο ελάχιστο από τους δερματολόγους και ουσιαστικά σημαίνει ότι το δέρμα μας προστατεύεται για 30 φορές περισσότερο από ό, τι θα του επέτρεπε κανονικά η δική του προστασία χωρίς αντηλιακό.

 Αντηλιακό ευρέως φάσματος

Το ευρύ φάσμα σημαίνει ότι το αντηλιακό μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας τόσο  από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB. Η UVB προκαλεί ηλιακά εγκαύματα και αλλεργίες στον ήλιο ενώ η UVA προκαλεί γήρανση του δέρματος, ρυτίδες και καρκίνο. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν το αντηλιακό μας να προστατεύει γενικότερα από τη UV ακτινοβολία. Αναζητείστε το λογότυπο UVA/UVB που βεβαιώνει τη σωστή ισορροπία της προστασίας και από τις 2 υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Ανθεκτικότητα στο νερό ή στον ιδρώτα

Ο όρος ανθεκτικό στο νερό σημαίνει ότι το SPF διατηρείται μέχρι και 40 λεπτά μετά το κολύμπι ή τον ιδρώτα.  Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε πως κανένα αντηλιακό δεν μένει αναλλοίωτο στο νερό, οπότε η χρήση του πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Υφή αντηλιακού

Ανεξάρτητα από την υφή κάθε αντηλιακού, πολύ βασικό είναι να εφαρμόζεται εύκολα. Ειδικότερα, η κάθε υφή, είναι κατάλληλη για κάθε ανάγκη του δέρματος. Για παράδειγμα, εάν έχετε ξηρό δέρμα, μπορείτε να προτιμήσετε μια κρέμα – ειδικά για το πρόσωπό σας, ενώ οι λοσιόν προτιμούνται για λιπαρά δέρματα και για μεγάλες περιοχές του σώματος. Τα σπρέι επιλέγονται συνήθως από τους γονείς για τα παιδιά τους καθώς εφαρμόζονται πολύ εύκολα. Επίσης, είναι ιδανικά και για τις τριχωτές περιοχές γι’ αυτό αποτελούν κατάλληλη επιλογή για τους άνδρες.

 Άλλες σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση του αντηλιακού

  • Χρειάζονται περίπου 15 με 20 λεπτά για να απορροφηθεί το προϊόν, οπότε θα πρέπει να βάζουμε αντηλιακό πριν βγούμε από το σπίτι.
  • Πρέπει να απλώνουμε γενναιόδωρα το αντηλιακό ώστε να καλύψουμε κάθε εκτεθειμένη περιοχή του σώματος. Μην ξεχνάτε το λαιμό, τα αυτιά, το πάνω μέρος του πέλματος και το πάνω μέρος της παλάμης. Για να προστατεύσετε τα χείλη, επιλέξτε ένα προϊόν με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 SPF.
  • Μην ξεχνάτε ότι το αντηλιακό που έχει λήξει δεν παρέχει επαρκή προστασία.
  • Το αντηλιακό θα πρέπει να ξεπλένεται και να μην παραμένει στην επιδερμίδα μας όλο το 24ωρο.

 

Αφήστε σχόλιο