Το botox και το υαλουρονικό οξύ αποτελούν δύο από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές μη επεμβατικές, ενέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση των ρυτίδων. Προσφέρουν ποικίλα πλεονεκτήματα, ωστόσο παρουσιάζουν και κάποιες διαφορές, γεγονός που προβληματίζει συχνά τους ασθενείς ως προς το ποια θεραπεία είναι πιο κατάλληλη για την περίπτωσή τους.
Τι είναι το botox;
Γνωστό και ως βοτουλινική τοξίνη, το botox «παραλύει» για ένα διάστημα τους μύες του προσώπου που είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση των ρυτίδων. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων στο μέτωπο, το μεσόφρυο, τη μύτη, το στόμα, τα χείλη και το λαιμό, καθώς και για την ανόρθωση του φρυδιού. Προσφέρει νεανική και φρέσκια όψη στην επιδερμίδα, ενώ υπάρχει και το «baby botox» που εφαρμόζεται σε νεότερες ηλικίες για προληπτικούς λόγους. Τα αποτελέσματα του botox διαρκούν περίπου 3-5 μήνες.
Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;
Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη σε μορφή τζελ που χρησιμοποιείται για να αυξήσει ή να αποκαταστήσει τον όγκο που έχει χαθεί σε διάφορα σημεία του προσώπου. Χαρίζει ελαστικότητα στο δέρμα και αντιμετωπίζει ρυτίδες σε μέτωπο, μεσόφρυο και μάτια, μαύρους κύκλους, αυξάνει τον όγκο των ζυγωματικών και των χειλιών και βελτιώνει το οβάλ του προσώπου. Τα αποτελέσματα του υαλουρονικού διαρκούν από 6 μήνες έως ένα χρόνο.
Ποια είναι η διαφορά τους;
Το botox αντιμετωπίζει τις ρυτίδες που εμφανίζονται λόγω της χαλάρωσης των μυών (ρυτίδες έκφρασης) μέσω της μείωσης της μυϊκής δραστηριότητας, ενώ το υαλουρονικό οξύ θεωρείται μια γλυπτική θεραπεία που επαναφέρει το χαμένο όγκο και βελτιώνει το οβάλ του προσώπου. Τα αποτελέσματα μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι άμεσα, ενώ τα αποτελέσματα του botox σταθεροποιούνται και φαίνονται μετά τις πρώτες 15 ημέρες.
Πώς να επιλέξεις;
Η βασική παράμετρος που θα επηρεάσει την επιλογή σου είναι φυσικά οι ανάγκες της επιδερμίδας σου. Αν για παράδειγμα θέλεις να αντιμετωπίσεις ρυτίδες που δεν οφείλονται σε συσπάσεις των μυών, τότε το υαλουρονικό οξύ αποτελεί την πιο κατάλληλη επιλογή, αφού το botox δεν θα μπορέσει να βοηθήσει.
Ο συνδυασμός των θεραπειών βέβαια προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα, αφού αναζωογονεί ολικά το πρόσωπο, μειώνοντας τις ρυτίδες και επαναφέροντας το χαμένο του όγκο και τη λάμψη.
Κλείσε τώρα το ραντεβού σου με τη δερματολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου προκειμένου να μάθεις περισσότερα για το botox και το υαλουρονικό οξύ και να απολαύσεις τα οφέλη των θεραπειών άμεσα και με ασφάλεια.

Αφήστε σχόλιο