ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟΝ “ΕΧΘΡΟ” ΤΩΝ ΝΥΧΙΩΝ

Η μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών ή αλλιώς ονυχομυκητίαση είναι μία αρκετά διαδεδομένη ασθένεια, η οποία προσβάλλει μέχρι και το 10% των ενηλίκων του δυτικού κόσμου, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 20% στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη δερματόφυτων, δηλαδή μικροοργανισμών οι οποίοι «τρέφονται» από τον ιστό των νυχιών και προσβάλλουν τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.
Είναι εύκολο να παρατηρηθεί, διότι παρόλο που δεν προκαλεί πόνο, χαρακτηρίζεται από μεταβολές στην όψη, το χρώμα και το πάχος των νυχιών. Κάποιες φορές παρατηρείται και ονυχόλυση, δηλαδή αποκόλληση του νυχιού από το δέρμα.

Αιτίες
Οποιοσδήποτε ενήλικας μπορεί να προσβληθεί από την ονυχομυκητίαση, συχνότερα όμως συμβαίνει σε άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή κυκλοφορικές διαταραχές. Η υγρασία και η ζέστη επίσης ευνοούν την εμφάνισή της, γι’ αυτό στις συνηθέστερες αιτίες που την προκαλούν περιλαμβάνονται η χρήση κοινόχρηστων χώρων, όπως κολυμβητήριο, γυμναστήριο, ή παραλία, καθώς και η υπερβολική εφίδρωση. Τέλος, η έλλειψη βιταμινών Α, Β1 & Β2, η ψωρίαση και το μεγάλο μήκος των νυχιών αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου.

Θεραπεία
Η ονυχομυκητίαση μπορεί συνήθως να διαγνωσθεί κλινικά από τον δερματολόγο, ωστόσο απαιτείται μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια του δέρματος των νυχιών, ώστε να υπάρξει σωστή διάγνωση και να δοθεί το κατάλληλο πλάνο θεραπείας. Σε ήπιες και όχι προχωρημένες μορφές της λοίμωξης συνήθως προτείνεται θεραπεία με τοπικά σκευάσματα, ενώ εάν είναι πιο βαριάς μορφής, δίνεται επιπρόσθετα αγωγή από το στόμα με αντιμυκητιασικά χάπια.
Πολλοί ασθενείς πλέον καταφεύγουν και στη σύγχρονη μέθοδο θεραπείας με laser. Πρόκειται για έναν γρήγορο και ανώδυνο τρόπο αντιμετώπισης κατά τον οποίο η δέσμη φωτός του λέιζερ αποστειρώνει τον μύκητα με φυσικό τρόπο χωρίς παρενέργειες. Η θεραπεία διαρκεί από τέσσερις ως οκτώ μήνες, ανάλογα με τον βαθμό εξάπλωσης του μύκητα και απαιτείται τακτική παρακολούθηση από τον δερματολόγο.

Tips για πρόληψη

  • Να σκουπίζετε σχολαστικά τα χέρια σας και τα πόδια σας μετά τον μπάνιο
  • Να έχετε κομμένα κοντά τα νύχια σας και να τα περιποιείστε τακτικά.
  • Να φοράτε μαλακά, δερμάτινα και άνετα παπούτσια που δεν πιέζουν τα δάχτυλα.
  • Να προτιμάτε τις βαμβακερές κάλτσες που θα αλλάζετε καθημερινά καθώς και όταν ιδρώνετε ή όταν βρέχονται τα πόδια σας.
  • Να μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε δημόσιους χώρους, όπως αποδυτήρια γυμναστηρίων και κολυμβητήρια.

Αφήστε σχόλιο