Έκζεμα χεριών: πώς αντιμετωπίζεται

Σε ταλαιπωρεί έντονος κνησμός στην περιοχή της παλάμης ή του καρπού; Έχεις σκασμένο και φολιδωτό δέρμα στα χέρια;
Το έκζεμα χεριών εμφανίζεται με τα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς και δημιουργούν δυσκολίες στην καθημερινότητά του.
Τι είναι όμως το έκζεμα χεριών και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Πρόκειται για μια συχνή μορφή δερματίτιδας και πιο συγκεκριμένα για μια φλεγμονώδη δερματική αντίδραση που εμφανίζεται σε καρπούς και παλάμες και προσβάλλει ενήλικες 20-40 ετών. Είναι μια μη μεταδοτική δερματική πάθηση, ενώ η διάρκεια, η σοβαρότητα αλλά και οι περίοδοι έξαρσης ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή.
Τι προκαλεί την εμφάνισή του εκζέματος στα χέρια;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του εκζέματος χεριών, με τους κυριότερους από αυτούς να είναι η κληρονομική προδιάθεση και η επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες.
Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη μερίδα των ανθρώπων που εμφανίζουν έκζεμα χεριών είχαν ιστορικό δερματίτιδας στην οικογένειά τους. Σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν το έκζεμα χεριών, αυτοί περιλαμβάνουν την επαφή με αλλεργιογόνες ή ερεθιστικές ουσίες, όπως σαπούνια χεριών και πιάτων, απολυμαντικά και αρώματα.
Τα αυξημένα επίπεδα άγχους μπορούν ακόμη να οδηγήσουν σε έκζεμα χεριών, καθώς και η έκθεση σε ακραίες καιρικές μεταβολές, αλλά και η συχνή και παρατεταμένη επαφή με το νερό.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πάθηση;
Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του εκζέματος στα χέρια. Οι κυριότερες από αυτές περιλαμβάνουν φαρμακευτικές θεραπείες με ενυδατικές και μαλακτικές κρέμες, θεραπείες ενέσιμες ή από του στόματος, φωτοθεραπεία, αλλά και αγωγές που δρουν στο ανοσοποιητικό.
Φυσικά, υπάρχουν και πιο φυσικές εναλλακτικές που επικεντρώνονται κυρίως στη συχνή ενυδάτωση του δέρματος, τη χρήση γαντιών για την αποφυγή επαφής του δέρματος με όλους τους ερεθιστικούς παράγοντες που προαναφέρθηκαν, καθώς και τη χρήση ειδικών καθαριστικών που δεν έχουν αλλεργιογόνες ουσίες.
Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη προκειμένου να χαράξετε ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό πλάνο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δέρματός σου.
Κλείσε τώρα το ραντεβού σου με τη δερματολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου προκειμένου να μάθεις περισσότερα για το έκζεμα χεριών και να ακολουθήσεις τη θεραπεία που χρειάζεσαι ώστε να αντιμετωπίσεις την πάθηση όσο πιο άμεσα γίνεται.

Αφήστε σχόλιο