Ακμή και ήλιος: δυο καλοί φίλοι ή άσπονδοι εχθροί;

Είναι ο ήλιος το μυστικό για ένα καλύτερο δέρμα το καλοκαίρι;
Βοηθάει στ’ αλήθεια η ηλιακή ακτινοβολία στον περιορισμό της ακμής;
Αν έχεις ακνεϊκό δέρμα, αυτές οι ερωτήσεις έχουν σίγουρα περάσει παραπάνω από μια φορές από το μυαλό σου.
Τι συμβαίνει λοιπόν με τον ήλιο και την ακμή;
Πολλοί πιστεύουν πως ο ήλιος δρα ευεργετικά στα δέρματα με ακμή επειδή προκαλεί ξηρότητα και έτσι μειώνει τη λιπαρότητα της επιδερμίδας. Με το μαύρισμα, τα σημάδια της ακμής και η ερυθρότητα καλύπτονται, με αποτέλεσμα η γυαλάδα και η όψη της φλεγμονής να περιορίζονται αισθητά.
Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική αφού η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο και μάλιστα χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ζητήματα στα δέρματα με ακμή.
Πράγματι ο ήλιος ξηραίνει την επιδερμίδα. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να παράγει περισσότερο σμήγμα για να αναπληρώσει το κενό και έτσι να δημιουργούνται μακροπρόθεσμα περισσότερα σπυράκια, σημάδια και μαύρα στίγματα στην επιδερμίδα.
Παράλληλα, ο ήλιος ενισχύει την παραγωγή σμήγματος, ενώ δημιουργεί και ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του βακτηρίου P.Acnes που είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση της ακμής. Η διαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί ακόμη να προκαλέσει εγκαύματα, πρόωρη γήρανση και εμφάνιση ρυτίδων που επιδεινώνουν την όψη της επιδερμίδας.
Συνεπώς, τι πρέπει να προσέχεις πριν βγεις στον ήλιο;
Το πρώτο και σημαντικότερο μέτρο προστασίας είναι φυσικά η αντηλιακή προστασία. Η Suntique προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά αντηλιακής προστασίας με προϊόντα που ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες ενηλίκων και παιδιών. Προτίμησε αντηλιακά προϊόντα που είναι ανθεκτικά στο νερό και έχουν δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30. Καλό θα ήταν να αποφύγεις αντηλιακά με παχύρρευστη υφή και έλαια και να επιλέξεις μη φαγεσωρογόνα προϊόντα για την επιδερμίδα με ακμή.
Τέλος, εξίσου σημαντικός είναι και ο βαθύς ιατρικός καθαρισμός πριν και μετά την καλοκαιρινή περίοδο για λόγους πρόληψης και προστασίας της επιδερμίδας με ήπια ή μέτρια ακμή.
Κλείσε τώρα το ραντεβού σου με τη δερματολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου προκειμένου να χαράξεις το ιδανικό πλάνο προστασίας της επιδερμίδας από τον ήλιο και βρες όλα τα αντηλιακά προϊόντα της Suntique στο e-derma.gr.

Αφήστε σχόλιο