Εγκυμοσύνη και αλλαγές στο σώμα

Η περίοδος της εγκυμοσύνης έρχεται με πολλές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας, καθώς όλα της τα όργανα προετοιμάζονται για το έμβρυο και λειτουργούν εντατικά για να καλύψουν τις ανάγκες του. Οι αλλαγές αυτές είναι μεγάλες και εξελίσσονται με την πάροδο των τριμήνων της κύησης αλλά και μετά τον τοκετό.
Οιστρογόνα, προγεστερόνη, προλακτίνη, ωκυτοκίνη – κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται έντονη ορμονική δραστηριότητα που οδηγεί τόσο σε συναισθηματικές μεταβολές, όσο και σε σωματικές αλλαγές.
Ποιες είναι λοιπόν οι βασικότερες αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα μιας εγκύου;
Στήθος
Οι μαστοί μεγαλώνουν καθώς τα οιστρογόνα επιδρούν στους γαλακτοφόρους πόρους και προετοιμάζουν το στήθος για το θηλασμό. Παράλληλα, η θηλή σταδιακά αποκτά σκουρότερο χρώμα και μεγαλύτερη διάμετρο προκειμένου να διευκολύνει και αυτή τη διαδικασία του θηλασμού.
Μήτρα & τράχηλος
Τα τοιχώματα της μήτρας αρχίζουν να μαλακώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ το μέγεθος και το βάρος της αυξάνονται όσο το έμβρυο μεγαλώνει. Ο τράχηλος γίνεται επίσης πιο μαλακός και αποκτά ένα κάλυμμα από βλέννα, προστατεύοντας τη μήτρα από βακτηρίδια.
Κοιλιά & λεκάνη
Καθώς οι μήνες προχωρούν, η κοιλιά μεγαλώνει και στρογγυλεύει, ενώ οι μύες, οι ιστοί και οι σύνδεσμοι στη λεκάνη χαλαρώνουν προκειμένου να βοηθήσουν τη μήτρα να αναπτυχθεί και να τη στηρίξουν όσο μεγαλώνει. Παράλληλα, οι μύες της λεκάνης γίνονται πιο ελαστικοί ώστε να διευκολύνουν την έξοδο του εμβρύου κατά τον τοκετό.
Βάρος
Συνήθως το βάρος της εγκύου αυξάνεται κατά 10-12 κιλά. Από αυτά, περίπου 4,5 κιλά είναι το έμβρυο, ο πλακούντας και το αμνιακό υγρό, ενώ άλλα 2,5 κιλά αποβάλλονται από την παλινδρόμηση της μήτρας.
Ενυδάτωση
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά από αυτή, το σώμα χρειάζεται εντατική ενυδάτωση. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζουν τα κατάλληλα ενυδατικά προϊόντα που θα επαναφέρουν τη χαμένη υγρασία στο σώμα αλλά και στην επιδερμίδα. Το Body Firming Lotion της PH Formula συμβάλλει στην αποκατάσταση του δέρματος, αναζωογονώντας την επιδερμίδα μετά την εγκυμοσύνη.
Βρείτε το Body Firming Lotion και πολλά ακόμη ενυδατικά προϊόντα με τη σφραγίδα αναγνωρισμένων εταιρειών στο e-derma.gr και χαρίστε στο δέρμα σας την ενυδάτωση και τη φροντίδα που του αξίζει κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Αφήστε σχόλιο