Μελάνωμα: Συμπτώματα και Θεραπεία

Τι είναι το μελάνωμα και πώς δημιουργείται;
Το μελάνωμα αποτελεί μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του δέρματος. Δημιουργείται από τα μελανοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη και είναι υπεύθυνα για το χρώμα της επιδερμίδας.
Αν και πρόκειται για βλάβη του δέρματος, το μελάνωμα μπορεί να παρουσιάσει ταχείες μεταστάσεις σε εσωτερικά όργανα και λεμφαδένες. Έτσι, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, το μελάνωμα μπορεί να προσβάλλει το ήπαρ, τους πνεύμονες, τα οστά, ακόμα και τον εγκέφαλο.
Ποια τα αίτια δημιουργίας του μελανώματος;
Οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνισή του είναι:
Εκτεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας
Κληρονομικότητα & γονίδια
Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα
Χρώμα επιδερμίδας
Μέθοδοι τεχνητού μαυρίσματος (solarium)
Ατομικό ιστορικό μελανώματος
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει το μελάνωμα;
Η συγκεκριμένη δερματική βλάβη μπορεί να παρουσιαστεί σε ήδη υπάρχουσες ελιές ή να εμφανιστεί σε υγιές δέρμα με την εκδήλωση νέων σπίλων. Για το λόγο αυτό, άτομα με υψηλό αριθμό σπίλων στο δέρμα τους οφείλουν να παρακολουθούν συστηματικά την πορεία των σπίλων ώστε να εντοπίσουν τυχόν ανησυχητικές αλλαγές.
Εξαιρετικά βοηθητική στην έγκαιρη ανίχνευση μελανώματος είναι η λεγόμενη «αλφαβήτα του μελανώματος», όπου τα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτας (ABCDE) αντιστοιχούν και σε μια αλλαγή:
Asymmetry: το μελάνωμα εμφανίζεται με ασύμμετρο σχήμα
Border: ασαφή όρια με ανωμαλίες
Color: διχρωμίες, τριχρωμίες, κ.λπ.
Diameter: αύξηση μεγέθους της ελιάς
Evolution: η ελιά μεγαλώνει, αλλάζει χρώμα ή ματώνει
Πώς αντιμετωπίζεται το μελάνωμα και σε πόσο χρόνο;
Ο βασικότερος τρόπος αντιμετώπισης του μελανώματος είναι η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης, ενώ στη συνέχεια ενδέχεται να εφαρμοστεί ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
Μετά την αφαίρεση της βλάβης, ο ασθενής παρακολουθείται συστηματικά για διάστημα 10 χρόνων. Τον πρώτο χρόνο γίνονται επανέλεγχοι κάθε 3 μήνες, τα επόμενα 2 χρόνια κάθε 6 μήνες και στη συνέχεια, κάθε χρόνο.
Η δερματολόγος Ειρήνη Χαραλαμπίδου έχει μακροχρόνια εμπειρία σε περιστατικά ανίχνευσης και αντιμετώπισης μελανώματος. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τη γιατρό προκειμένου να μάθετε περισσότερα για αυτόν τον τύπου καρκίνου του δέρματος, πώς να προστατευτείτε από αυτόν αλλά και πώς να τον αντιμετωπίσετε έγκαιρα και σωστά.

Αφήστε σχόλιο