Ονυχομυκητίαση: τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η ονυχομυκητίαση είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί συχνά τους ανθρώπους, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού που η έκθεση στην υγρασία είναι πιο συχνή και συνεπώς ο κίνδυνος για την εμφάνιση της μόλυνσης αυξάνεται.
Τι είναι λοιπόν η ονυχομυκητίαση και ποια συμπτώματα παρουσιάζει;
Πρόκειται για μια πάθηση των νυχιών που εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε άντρες και γυναίκες. Συνήθως παρουσιάζεται στα νύχια των κάτω άκρων, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στο μύκητα Trichophyton rubrum.
Η ονυχομυκητίαση ξεκινά από το ελεύθερο άκρο του νυχιού και σταδιακά προχωρά προς την ρίζα του, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν:
Δυσοσμία
Ευθρυπτότητα
Ερυθρότητα
Πάχυνση νυχιών
Απώλεια νυχιών
Πόνο
Κηλίδες σε κίτρινες ή λευκές αποχρώσεις
Με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η ονυχομυκητίαση;
Ανάλογα με την ένταση και την έκταση της μόλυνσης, ακολουθείται και η αντίστοιχη θεραπευτική προσέγγιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ονυχομυκητίαση με ταχύτητα και ασφάλεια.
Όταν λοιπόν η προσβολή του νυχιού είναι περιορισμένη συνήθως προτείνεται τοπική αγωγή με ειδικές λάκες και αλοιφές.
Αν όμως η μόλυνση είναι πιο εκτεταμένη, τότε προτείνεται αντιμυκητιασική αγωγή με τη λήψη φαρμάκων από το στόμα, ενώ συχνά μπορεί να συνδυαστεί και με τοπική αγωγή για πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα.
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από το ενδεχόμενο μόλυνσης;
Το σημαντικότερο βήμα για την αποφυγή της ονυχομυκητίασης είναι φυσικά η πρόληψη. Ειδικότερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την υγιεινή των ποδιών σας καθώς και με τα παπούτσια που επιλέγετε να φορέσετε.
Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστους χώρους με αυξημένη υγρασία, όπως τα ντους και οι πισίνες. Επιπλέον, φροντίστε να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο, ιδίως την περιοχή ανάμεσα από τα δάχτυλα.
Τέλος, καλό θα ήταν να επιλέγετε βαμβακερές κάλτσες υψηλής ποιότητας και παπούτσια με άνετη και φαρδιά γραμμή που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει.
Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τη δερματολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου προκειμένου να ενημερωθείτε για τα αίτια και τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης, καθώς και για τους τρόπους που μπορείτε να την αντιμετωπίσετε εγκαίρως σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.

Αφήστε σχόλιο