Λοιμώξεις από τον ιό HPV: τι πρέπει να προσέχετε

Οι λοιμώξεις από τον ιό HPV αποτελούν μερικές από τις συνηθέστερες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως. Είναι λοιπόν φανερό ότι η σωστή ενημέρωση σχετικά με τον ιό είναι απαραίτητη για την έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη μιας τέτοιας λοίμωξης.

Τι είναι ο ιός HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) μολύνει το δέρμα και το επιθήλιο και είναι υπεύθυνος για διάφορες λοιμώξεις, όπως η μυρμηγκιά, τα κονδυλώματα και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του ιού, από τους οποίους οι 40 περίπου προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα, με κάποιους από αυτούς να θεωρούνται καρκινογόνοι και κάποιοι μη καρκινογόνοι.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Η μετάδοση του ιού γίνεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή, όταν το μολυσμένο δέρμα ή επιθήλιο ακουμπά υγιές δέρμα ή επιθήλιο αντίστοιχα. Δυστυχώς, συχνά η ύπαρξη του ιού δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα, με αποτέλεσμα άτομα που νοσούν να τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Πώς αντιμετωπίζεται η λοίμωξη από τον ιό HPV;

Δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία που να δρα εναντίον του ίδιου του ιού, ωστόσο υπάρχουν αρκετές λύσεις για τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του HPV. Για παράδειγμα, τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με κρυοπηξία ή παλμικό laser CO2, ενώ το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να ελεγχθεί εγκαίρως μέσω του τεστ Παπανικολάου.

Είναι δυνατή η πρόληψη από τον ιό;

Η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή είναι φυσικά το πρώτο μέτρο πρόληψης που μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Ωστόσο δεν αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση, αφού ακόμα και με τη χρήση του υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης. Το βασικότερο προληπτικό μέτρο που ενισχύει την προστασία ενάντια στις λοιμώξεις του HPV είναι ο πλήρης εμβολιασμός τόσο σε αγόρια, όσο και σε κορίτσια.

Κλείστε το ραντεβού σας με τη δερματολόγο – αφροδισιολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις λοιμώξεις από τον ιό HPV και πώς μπορείτε να δράσετε σωστά ώστε να αποφύγετε τις επιπτώσεις του στην υγεία σας.

 

Αφήστε σχόλιο