Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μετά το καλοκαίρι

Με το καλοκαίρι να έχει φτάσει πλέον στο τέλος του, έχει έρθει η ώρα να προσέξετε την υγιεινή σας και να φροντίσετε να εξεταστείτε για τυχόν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως μαρτυρά και το ίδιο τους το όνομα, μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, ενώ κάποια από αυτά μπορούν να μεταδοθούν και μέσω της απλής δερματικής επαφής. Προσβάλλουν εξίσου άνδρες και γυναίκες, ενώ η μη έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπισή τους μπορεί να δημιουργήσει και νέα προβλήματα στους νοσούντες.
Γιατί ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος την περίοδο του καλοκαιριού;
Το καλοκαίρι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη χαλάρωση, την ξεγνοιασιά και τις νέες γνωριμίες, γεγονός που δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Πολλές φορές μάλιστα οι σεξουαλικές εμπειρίες γίνονται σε απροσδόκητα μέρη, όπως μέσα στο νερό, στην άμμο ή στα βράχια της παραλίας, καθώς και σε πολλά ακόμη σημεία αμφιβόλου υγιεινής.
Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων, ενώ η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και οι νέες γνωριμίες μπορούν να αναστείλουν ακόμα και τον πιο σημαντικό παράγοντα προστασίας κατά των ΣΜΝ, τη χρήση προφυλακτικού.
Μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές λοιπόν, καλό θα ήταν άντρες και γυναίκες να επενδύσουν λίγο χρόνο στις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν νοσούν από κάποιο ΣΜΝ ή να προβούν άμεσα στην αντιμετώπισή του.
Για τις γυναίκες υπάρχουν ειδικές εξετάσεις ανίχνευσης και εξέτασης ΣΜΝ, ενώ για τους άντρες μια μοριακή ή αιματολογική εξέταση καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό ΣΜΝ.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Το πρώτο και σημαντικότερο μέτρο προστασίας ενάντια στα ΣΜΝ είναι φυσικά η σωστή και ανελλιπής χρήση προφυλακτικού. Παράλληλα, οι γυναίκες καλό θα ήταν να αποφεύγουν την άμεση επαφή με την άμμο ή την ξαπλώστρα στην παραλία και να χρησιμοποιούν μια καθαρή πετσέτα προτού κάτσουν. Επιπλέον, η συχνή αλλαγή μαγιό είναι απαραίτητη καθώς η υγρασία στα γεννητικά όργανα ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων και μικροβίων.
Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τη δερματολόγο – αφροδισιολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με τα ΣΜΝ, να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να προστατευτείτε αποτελεσματικά.

Αφήστε σχόλιο