Τσιμπήματα εντόμων: πώς να τα ξεχωρίσετε και να τα αντιμετωπίσετε

Ένα από τα πιο ενοχλητικά ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όταν ο καιρός ανοίγει, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, είναι τα τσιμπήματα εντόμων.
Τα τσιμπήματα από έντομα διαφέρουν στην όψη και τα συμπτώματα ανάλογα με το είδος του εντόμου που τα προκάλεσε. Τα περισσότερα από αυτά προκαλούν ενόχληση και παροδικό πόνο, ενώ κάποια μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αλλεργική αντίδραση.
Ποια είναι λοιπόν τα πιο συχνά τσιμπήματα από έντομα;
Κουνούπι
Το τσίμπημα από κουνούπι αφήνει ένα κόκκινο ή ροζ σημάδι στο δέρμα που μοιάζει με σπυράκι και προκαλεί έντονη φαγούρα.
Κοριός
Στο σημείο του τσιμπήματος εμφανίζεται μια κοκκινίλα, η οποία δεν προκαλεί πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα τσιμπήματα είναι περισσότερα από ένα και δημιουργούν μια σειρά από κόκκινα σημάδια στην επιδερμίδα. Ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση με πιο κύρια συμπτώματα τον κνησμό και ήπια φλεγμονή.
Μέλισσα – σφήκα
Το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα προκαλεί οξύ πόνο καθώς εγχέεται δηλητήριο από το κεντρί στον οργανισμό. Σε αντίθεση με τη μέλισσα που αφήνει το κεντρί της στο σημείο του τσιμπήματος, η σφήκα το διατηρεί, με αποτέλεσμα να μπορεί να τσιμπήσει πολλαπλές φορές σε ίδιο ή κοντινό σημείο. Πέρα από τον οξύ αλλά παροδικό πόνο, ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να εμφανίσει και αλλεργική αντίδραση μετά το τσίμπημα.
Ψείρα
Η ψείρα αφήνει κόκκινα σημάδια σε ώμους, λαιμό και κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν προκαλεί πόνο αλλά έντονη φαγούρα. Το εκτεταμένο ξύσιμο μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη με πρησμένους λεμφαδένες και ευαίσθητο, ερυθρό δέρμα.
Ψύλλος
Το τσίμπημα από ψύλλο μοιάζει με αυτό του κουνουπιού, ενώ τα συμπτώματά του θυμίζουν αυτά της αλλεργικής αντίδρασης. Το σημείο του τσιμπήματος ερεθίζεται, κοκκινίζει και πρήζεται. Τα τσιμπήματα εμφανίζονται σε σειρές ή σε πολύ κοντινά σημεία σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων καθώς ο ψύλλος τσιμπάει πολλές φορές στο ίδιο σημείο. Τα τσιμπήματα προκαλούν φαγούρα και φλεγμονή, ενώ μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αλλεργική δερματίτιδα.
Τα συμπτώματα των περισσότερων τσιμπημάτων υποχωρούν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Αμμωνία, κορτιζονούχες αλοιφές ή ειδικά σκευάσματα προσφέρουν άμεση ανακούφιση. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τη δερματολόγο Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ενημερωθείτε για όλα τα τσιμπήματα από έντομα και τους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισης.

Αφήστε σχόλιο