ΨΩΡΙΑΣΗ: Λέμε «ΝΑΙ» σε ένα καθαρό δέρμα!

Η ψωρίαση είναι μια κοινή μη μεταδοτική, αυτοάνοση νόσος που μπορεί να επηρεάσει έως και το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού και της καθημερινότητας του. Η συχνότερη κλινική της μορφή είναι η ψωρίαση κατά πλάκας που αντιπροσωπεύει και το 80% περίπου των συνολικών περιστατικών της νόσου. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα είναι το τριχωτό της κεφαλής , οι αγκώνες, τα γόνατα, ο κορμός, ενώ μπορεί επίσης να εμφανιστεί ακόμη και στα νύχια. Ο κνησμός, η ερυθρότητα και η απολέπιση είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που ταλαιπωρούν έναν ασθενή που πάσχει από ψωρίαση. Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση, είναι κληρονομική και εμφανίζεται σε καταστάσεις έντονου ψυχικού ή σωματικού στρες.

Ανήκεις κι εσύ στην ομάδα όσων έχουν προσβληθεί από τη νόσο;

Η ψωρίαση μπορεί να θεραπευτεί. Ανάλογα με την σοβαρότητα και τα σημεία όπου εντοπίζεται η νόσος, καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να περιοριστούν ή να εγκαταλειφθούν, τουλάχιστον στις περιόδους των εξάρσεων. Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την έκταση, τη βαρύτητα, τις συν-νοσηρότητες αλλά και της ιδιαιτερότητες, της ανάγκες του κάθε ασθενή.

Αλοιφές, κρέμες καθώς και διάφορες λοσιόν αποτελούν μερικές από τις άμεσες λύσεις που μπορούν να σταματήσουν την φλεγμονή και να λειάνουν το τραχύ δέρμα. Οι  ενυδατικές κρέμες είναι αποτελεσματικές για την καταπράυνση του κνησμού. Ακόμη, ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει βελτίωση με φωτοθεραπεία ή με ιαματικά λουτρά.

Την αντιμετώπιση της νόσου έχει πετύχει η θεραπεία που ακούει στο όνομα «Βιολογικοί Παράγοντες» και που ήρθε για να δώσει ελπίδα και αισιοδοξία σε χιλιάδες ασθενείς με μέτρια και σοβαρή ψωρίαση, για την επίτευξη ενός «καθαρού δέρματος». Η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε περίπτωση ασθενή και συνυπολογίζεται η βαρύτητα, η έκταση και η μορφή της νόσου, ενώ εξίσου σημαντικό παράγοντα αποτελεί η ηλικία και η επίδραση στον τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για φάρμακα που παρεμβαίνουν σε συγκεκριμένες διαδικασίες της παθογένειας του νοσήματος που προκαλούν την υπερπαραγωγή και τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, τη φλεγμονή και τη διαταραχή της ανοσίας. Έχουν δραστικά αποτελέσματα και χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις μέτριας και σοβαρής ψωρίασης.

Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για την εξατομικευμένη θεραπεία που θα σας απαλλάξει από τον δερματικό εφιάλτη της ψωρίασης.

Αφήστε σχόλιο